La macrooperació policial que

ha acabat amb 24 detinguts, molts

d'ells alts càrrecs del PP, que ha posat de cap per avall l'intent de renovació dels populars valencians

i que ha tornat a situar la corrupció al centre del debat estatal, té un origen d'allò més mundà. La batuda que allunya encara més Mariano Rajoy de la presidència del

Govern té en una convulsa ruptura sentimental un dels seus epicentres.

En concret, el divorci de Marcos

Benavent -l'exgerent de l'empresa

pública Imelsa i dofí d'Alfonso Rus- i Nina López, la filla de l'empresari detingut en l'operació Taula Mariano López. El propi Alfonso Rus, alcalde de Xàtiva i president de la Diputació, va exercir de testimoni el 2005 d'un casament de categoria que permetia Marcos Benavent emparentar amb el més destacat de la societat local i acostar-se a qui seria el seu mentor polític.

José Mariano López Sancho, empresari influent i fundador de Adexa, la patronal de la capital de la Costera, i exsogre de Benavent, va obrir la caixa dels trons l'estiu de 2014 en portar fins als investigadors part de la informació més comprometedora de la qual disposaven. Íntim de Rus, al qual en públic es dirigia com a don Alfonso, en castellà, llengua que utilitzava malgrat néixer en una ciutat valencianoparlant; obsequiós

amb el poder i a qui fins i tot van proposar fer el salt a la política,el seu accés al material sensible l'ordinador de la que va ser casa familiar del seu gendre i la seva filla va acabar desencadenant la tempesta.

Desenes d'hores de gravació

De la mateixa manera que durant anys es va beneficiar presumptament de la seva proximitat a Rus, López Sancho també va acabar per liquidar la carrera política de l'expresident de la Diputació en posar desenes d'hores d'enregistraments del seu exgendre en mans de la justícia. A més, l'huracà que ell mateix va desencadenar ha acabat per convertir-lo en damnificat amb la seva detenció, possiblement per la relació amb l'anomenat call center d'atenció als contribuents que pagaven els seus impostos via Diputació i que dirigia el seu fill, que era cunyat de Benavent.

Però la separació de la seva filla amb qui va ser regidor de Joventut i Festes de Xàtiva i després autoanomenat «ionqui dels diners» va arribar a afectar-lo en l'aspecte econòmic. Al mateix ritme que s'agreujava la ruptura matrimonial, els pagaments van començar a retardar-se i els diners alegres d'altres temps es van fer més complicats d'aconseguir. De sobte tot van ser problemes. Tant que López es va veure obligat a apel·lar a la seva amistat d'anys amb don Alfonso perquè intentés reconduir l'exgendre. Tot i això, els temps havien canviat i el totpoderós alcalde i president provincial del PP va començar a donar llargues i va preferir no intervenir. Així, la morositat d'Imelsa amb l'empresa en la qual l'excunyat treballava va provocar més d'una discussió al despatx de Benavent i diverses bronques amb l'exsogre.

Les desavinences pels diners van acabar en oberta enemistat fins al punt que l'exsogre va posar en mans de la Fiscalia una memòria USB amb els enregistraments que Benavent va realitzar durant anys i que impliquen alts càrrecs del Partit Popular valencià, gravacions que el propi Rus va intentar obtenir del propi López per mesurar l'efecte del terratrèmol. Uns documents sonors que Benavent havia guardat com una mena d'«assegurança» perquè sempre va témer per la seva integritat, com va posar de manifest en la seva mediàtica reaparició al juny de 2014 davant el Palau de la Justícia. En aquests registres sonors es parla del cobrament de comissions per l'adjudicació de contractes públics i al costat de les proves que la diputada provincial d'EU Rosa Pérez,va posar en mans del fiscal van acabar per precipitar la investigació.