La cancellera alemanya, Angela Merkel, considera que el «fre d'emergència» que exigeix ??el primer ministre britànic, David Cameron, per retallar beneficis socials als comunitaris és «comprensible i justificat». La cap del Govern alemany es va posicionar d'aquesta manera en la seva habitual intervenció davant el Bundestag (cambra baixa) prèvia a un Consell Europeu, en la qual va tractar els dos assumptes clau en la cita d'aquesta setmana dels caps d'Estat i Govern dels 28: la crisi dels refugiats i l'anomenat «Brexit»

«És comprensible que tots els Estats intentin protegir el sistema social de qualsevol tipus d'abús», va assegurar després referir-se als «al·licients erronis» que un estat de benestar pot suposar per als immigrants. Merkel va afirmar que «no hi ha dissentiments» entre Berlín i Londres arran de les reformes que ha exigit Cameron a Brussel·les per poder demanar el «sí» en el referèndum que se celebrarà al seu país per decidir sobre la permanència del Regne Unit a la UE .

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va explicar que «no hi ha garanties encara» que Brussel·les i el Regne Unit arribaran a un acord que permeti a aquest país romandre a la Unió Europea després de les consultes que ha efectuat en les últimes hores. «Diferim en alguns aspectes polítics i sóc plenament conscient que serà difícil superar-los», va destacar Tusk, que va instar a tots els líders a «estar constructius» en les negociacions.

El primer ministre de França, Manuel Valls, va assenyalar que espera que s'arribi a un acord que permeti la permanència del Regne Unit a la Unió Europea perquè la seva sortida tindria «conseqüències difícils d'imaginar». «Així ho creiem i ho esperem, perquè la sortida de la Gran Bretanya significaria una commoció».