El president francès, François Hollande, va explicar a la seva arribada a la cimera de Brussel·les que vol que el Regne Unit continuï a la Unió Europea (UE), però va destacar que s'ha d'aconseguir sense impedir al bloc comunitari avançar. El president francès va assenyalar que «cap país ha de tenir dret a veto» ni «quedar exclòs de les regles comunes o de les autoritats comunes». Preguntat sobre la possibilitat de tancar un acord amb Londres durant els dos dies de Consell Europeu, Hollande va afirmar que «un acord és possible si es donen certes condicions», i alhora va recordar que «un acord és possible perquè és necessari».

Va assenyalar així mateix que encara que la seva intenció és permetre que el Regne Unit continuï a la UE, s'han de respectar els principis fonamentals del bloc comunitari perquè si no altres estats membres demanaran altres excepcions. Hollande va assegurar estar disposat a estudiar el compromís amb Londres, però va incidir que s'ha d'emmarcar en l'esperit de fer avançar Europa, no d'aturar-la. «Desitjo sobretot que Europa pugui avançar i ser més forta, i que cap líder ni ningú pugui impedir-ho», va afegir.

Per part seva, la cancellera alemanya, Angela Merkel, va afirmar que encara queden «bastants» elements per aclarir abans d'arribar a un acord entre els 27 socis i el Regne Unit, però que està disposada a fer «tot» per crear les condicions que permetin la permanència d'aquest país a la Unió Europea. «Encara hi ha força coses per aclarir, però jo arribo a aquest debat amb la postura que volem fer de tot per crear les condicions perquè el Regne Unit pugui seguir a la UE», va assenyalar Merkel.

«Això és important des de la perspectiva alemanya, encara que al final per suposat hauran de prendre una decisió els ciutadans britànics», va afegir la cancellera.

Merkel va dir que, malgrat que la reunió dels onze països disposats a acollir sirians que actualment es troben a Turquia per la via legal no havia pogut produir-se com estava previst pels atemptats a Ankara, això «no vol dir que no puguem treballar intensament i treure les conclusions necessàries per avançar» en la resposta contra la crisi de refugiats.

«M'agradaria que el pla d'acció conjunta entre la UE i Turquia tingui prioritat per fer tot el possible per aplicar el que s'ha acordat, protegir així les nostres fronteres externes i compartir les tasques en relació als molts refugiats que arriben des de Síria», va assenyalar.

«És bo que Europa i Turquia comparteixin les tasques, però necessitem una protecció més clara de les fronteres exteriors i una lluita contra les màfies i la il·legalitat, i hem de buscar una via legal» per a les persones que necessiten protecció, va destacar.

L'avís de Cameron

El primer ministre britànic, David Cameron, va advertir que no acceptarà cap acord amb la Unió Europea que no reculli les necessitats britàniques i va destacar que és més important fer les coses bé que fer-les ràpid. «Lluitaré pel Regne Unit. Si podem aconseguir un bon acord l'acceptaré, però no acceptaré un acord que no reculli el que necessitem», va reiterar Cameron.

El primer ministre britànic va reconèixer que durant els dos dies quedava «treball molt dur» per davant, però va confiar que amb «bona voluntat» es pugui aconseguir un «millor acord» per al Regne Unit.