L'excarceració del dirigent de Sortu Arnaldo Otegi va provocar un enfrontament entre els partits polítics majoritaris i el líder de Podemos, Pablo Iglesias. Otegi després de sortir, en els voltants del centre penitenciari, va afirmar: «Surt un pres polític d'una presó espanyola». Aquestes paraules del dirigent de l'esquerra abertzale van ser rebutjades per la vicepresidenta del Govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, qui va recordar que Otegi ha complert una condemna per pertinença a una organització terrorista i que està inhabilitat «i molt ben inhabilitat» fins a l'any 2021.

Sáenz de Santamaría va advertir que el Govern va a estar «molt vigilant» perquè la seva sortida de la presó no es converteixi en un enaltiment del terrorisme ni en una humiliació a les víctimes.

Aquestes paraules van estar confirmades pel ministre de Justícia en funcions, Rafael Catalá, qui va recordar a Múrcia que «a Espanya no hi ha presos polítics des de fa molts anys», i el titular de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va manifestar que no mereix ser considerat com un home de pau o un heroi i que tampoc hauria de ser candidat en les eleccions basques perquè «ha complert amb la justícia, però no amb la societat».

Entre els partits, la intervenció del secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va suscitar una forta polèmica, en celebrar a les xarxes socials la sortida d'Otegi assegurant que «ningú hauria d'anar a la presó per les seves idees».

Coherència a Podem

Les paraules d'Iglesias van provocar reaccions de rebot per part del Govern, el PP i el PSOE. La vicepresidenta Sáenz de Santamaría va instar a Iglesias a tenir «coherència» perquè «no es vaig poder defensar terroristes i no alçar la veu enfront dels quals en països als quals acostuma a viatjar habitualment (en al·lusió a Veneçuela), hi ha persones tancades simplement per defensar les seves idees i altres possibilitats de govern».

Per la seva banda, el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va considerar «menyspreable» la defensa d'Otegi per part d'Iglesias: «El senyor Otegi no ha anat a la presó per les seves idees polítiques, ha anat per col·laborar amb banda armada, per donar suport durant moltíssims anys una organització que donava suport als terroristes».

El seu homòleg socialista, Antonio Hernando, va considerar un «greuge» les declracions d'Otegi i de Iglesias. «No estem disposats a assumir que es digui que a Espanya hi ha presos polítics». «És gairebé un greuge a totes les víctimes», va retret el portaveu socialista.

Iglesias i el president de Ciutadans, Albert Rivera, es van enredar en una picabaralla en Twitter a compte de l'excarceració del dirigent de l'esquerra abertzale. «Empresonat per les seves idees està Leopoldo López», va escriure Rivera en un 'tuit', després de recordar que Otegi va ser condemnat per pertinença a banda armada, al que Iglesias va respondre a la xarxa social: «Menys llops Albert Rivera, que vau sortir del Parlament amb el PP para no condemnar el Franquisme. Nosaltres principis, vosaltres màrqueting».

El portaveu d'IU, Alberto Garzón, ho va considerar una bona notícia perquè és «una oportunitat per avançar cap a la pacificació total de tots els processos polítics a Espanya».