Uns 30.000 refugiats i migrants estan atrapats en aquests moments a Grècia, i mentre que la frontera amb Macedònia està hermèticament tancada després dels incidents registrats dilluns, l'ONU tem l'inici d'una crisi humanitària en un país ja durament colpejat per la recessió econòmica.

Des de la fronterera Idomeni, Keti Kejayoglu, de l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats (Acnur), va explicar que en aquest campament a les portes de Macedònia s'amunteguen unes 8.000 persones, a les quals se sumen altres 3.000 en dos centres improvisats a l'hotel.

Després dels enfrontaments registrats dilluns quan la policia macedònia va repel·lir amb gasos lacrimògens diversos centenars de refugiats que es van llançar contra la tanca exigint l'obertura de fronteres, la situació era ahir de relativa calma. Les autoritats del país veí van mantenir tancat el pas fronterer i immobilitzat el trànsit ferroviari, per por que l'obertura de la reixa als trens pugui provocar una nova envestida. Segons van assenyalar els mitjans locals presents al lloc, l'allau es va produir després de córrer el rumor que la frontera havia obert. Del costat grec esperen quatre trens i del macedoni sis a l'espera que la frontera es reobri en algun moment.

Paral·lelament, centenars d'immigrants van assistir incrèduls al segon dia d'enderroc del campament de Calais, batejat com «la jungla», que ha estat la seva llar provisional en els últims mesos, tot i que sabien que no era més que un trampolí per accedir al Regne Unit.

El treball de les excavadores i de desenes d'operaris d'una empresa contractada per les autoritats franceses va minant de mica en mica el poblat de barraques i tendes de campanya que s'estén en una esplanada als afores de la ciutat portuària francesa. És un punt estratègic per entrar al Regne Unit, ja que des d'allà surten multitud de ferris i també el tren subterrani que creua el Canal de la Mànega.

Introduir-se clandestinament en un dels camions que de forma quotidiana fa el trajecte és l'objectiu dels milers d'immigrants que, arribats de tot el món, esperen a Calais seva oportunitat. Fins ara, per fer-ho a la «jungla», on l'Estat i un grapat d'organitzacions humanitàries van instal·lar alguns serveis bàsics.