Otegi surt de presó enmig d'un acte d'exaltació independentista

El dirigent abertzale insinua la seva voluntat de ser lehendakari malgrat estar inhabilitat

02.03.2016 | 07:24
Arnaldo Otegi va parlar sobre un escenari preparat per Sortu a la seva sortida del centre penitenciari.

El dirigent de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi va afirmar en sortir de la presó de Logronyo, que «avui (ahir pel lector) surt, com en moltes altres ocasions, un pres polític d'una presó espanyola». «Efectivament, la pau és el camí, però en aquest camí cal portar aquesta aposta fins al final i això és el que em proposo fer amb tots vosaltres», va afegir Otegi en dirigir-se als assistents en un escenari que Sortu va instal·lar en els voltants de la presó, de la qual va sortir a la 8:55 hores davant unes 300 persones, entre elles la seva dona, els seus dos fills i el seu pare.
Otegi va abandonar la presó -on hi ha estat sis anys i mig per tractar de reconstruir la il·legalitzada Batasuna sota les ordres d'ETA- entre aplaudiments i lemes en basc com a «presos bascos a casa» i «independència», sense que es produïssin incidents durant l'acte, en què hi va haver Guàrdia Civil i Policia Nacional.
«Fa sis anys i mig van tractar d'empresonar-nos i ens han empresonat per fer una aposta per la pau i jo vull felicitar-los a tots vosaltres per haver sostingut aquesta aposta per sobre de totes les provocacions», va indicar.
Otegi, abans de la seva al·locució, que va pronunciar en basc i castellà, va rebre un ram de flors i li van ballar un «aurresku» en arribar a l'escenari, envoltat de familiars, amics, simpatitzants i representants de partits polítics, com Sortu, ERC, la CUP, Eusko Altasuna, Junts Pel Sí i del Sindicat Andalús de Treballadors.
Van predominar les ikurriñas, però també es van onejar algunes senyeres catalanes i banderes d'Andalusia; a més de cartells amb lemes a favor de l'acostament dels presos d'ETA al País Basc.
Entre els assistents, molts d'ells concentrats davant la presó de Logronyo des d'hores, va destacar José Luis Elkoro, un dels fundadors de HB i un dels primers al que Otegi, després d'abraçar als seus familiars, va saludar d'una manera molt afectiva.
Els membres de l'esquerra abertzale Tasio Erkizia, Martin Garitano i Joseba Permach, senadors d'ERC, la diputada de la CUP Anna Gabriel i el cantautor català Lluís Llach van ser altres dels que van rebre Otegi, qui va abandonar Logronyo en un cotxe poc abans de les deu del matí.

Inhabilitació pendent
La possibilitat que Otegi pugui presentar-se com a candidat a lehendakari per EH Bildu es troba en mans de la Junta Electoral Central, a la qual la Fiscalia de l'Audiència Nacional es va dirigir al novembre per valorar si la seva condemna d'inhabilitació fins a 2021 li permet participar a les eleccions.
Otegi mai ha ocultat les seves ambicions polítiques i en una entrevista publicada ahir en el New York Times, coincidint amb la seva sortida de la presó, anuncia la seva intenció de ser el proper president del País Basc i que amb aquest objectiu es presentarà a les eleccions internes d'EH Bildu aquest mateix mes perquè les bases de la formació escullin candidat.Per això, i davant el que pogués ocórrer, la Fiscalia va reclamar el 23 de novembre que sigui la JEC la que «valori» si un condemnat a inhabilitació especial pot formar part de candidatures electorals la finalitat de les quals és obtenir un càrrec públic o si «han de ja d'entrada quedar exclosos d'aquestes candidatures per ser inelegibles», com recull l'article 6.2 de la Llei Electoral.
El precedent del parlamentari d'EH Bildu Iker Casanova, que va ocupar un escó en la càmera basca quan encara no havia complert la seva pena d'inhabilitació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema