El líder socialista, Pedro Sánchez, ha exigit al cap de l'Executiu en funcions, Mariano Rajoy, que vagi al Congrés abans de la Cimera de la Unió Europea sobre els refugiats en una carta en què afirma que no fer-ho «viola el principi essencial de un règim parlamentari». Sánchez destaca que la compareixença de Rajoy al Congrés és «indefugible» i que no es pot argumentar que el Govern en funcions «no està sotmès al control d'una Cambra que no li va atorgar, en el seu dia, la seva confiança».

«Defensar aquest criteri i fer-ho quan la interinitat del seu Govern arriba ja gairebé als tres mesos suposa defensar una actuació exempta de tot control i de tota responsabilitat, el que viola el principi essencial d'un règim parlamentari com el nostre», afegeix.

En tot cas, el PSOE, Podem i Ciutadans han iniciat un diàleg per mantenir una estratègia comuna i forçar que el president del Govern en funcions comparegui davant el ple del Congrés per explicar la postura sobre els refugiats acordada per la UE.

Per part seva, Rajoy manté la seva intenció de trucar properament a Pedro Sánchez per concertar una entrevista, malgrat que el líder del PSOE ja ha avançat que no es reunirà amb ell i que, en tot cas, són els seus respectius equips negociadors els que podrien fer-ho.

Els socialistes encara no han concretat el seu calendari de reunions amb els grups als quals va remetre aquesta setmana una carta per convidar-los a negociar el procés d'investidura, entre ells tant PP com Podem. A l'espera de fixar els següents passos que pretén donar per intentar trencar el bloqueig, el portaveu del PSOE al Senat, "scar López, va demanar a Podem que resolgui els seus problemes interns i que, sobretot, «no freni més el canvi».

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, considera que si es repeteixen les eleccions el seu partit obtindrà millors resultats perquè hi ha «molta gent defraudada» amb el que s'ha fet amb el seu vot i polítics als quals els han vist les seves «autèntiques intencions», en clara al·lusió a Ciutadans.