L'Associació d'Afectats del Vol GWI 9525 als Alps, que reuneix famílies de víctimes catalanes d'aquella tragèdia, van demanar ahir a les institucions que portin a terme els "canvis legals necessaris" després de veure "acreditat" que el sistema de control dels pilots "ha fallat enormement" en aquest cas. En un comunicat, aquesta associació es va referir així a l'informe elaborat per l'Oficina d'Investigació i Anàlisis de França (BEA), encarregada de les indagacions sobre el vol de Germanwings estavellat el passat 24 de març als Alps francesos, en el qual van morir 149 persones.

"Les institucions públiques i privades tenen l'obligació de vetllar per la seguretat de tots nosaltres i en aquest cas s'evidencia que no ha estat així", sosté l'esmentada associació, que va néixer el juliol de l'any passat de la mà de 45 famílies de víctimes d'aquell vol, si bé fonts d'aquesta associació han precisat que actualment representa 46 famílies, no només de víctimes catalanes. "Apel·lem les institucions públiques que ens representen a fer els canvis legislatius necessaris per salvaguardar la nostra seguretat. No es pot primar la privacitat d'un individu en perjudici de la seguretat global", indica la nota, que reclama també que "es prenguin les mesures necessàries perquè les empreses compleixin amb l'obligació de tenir mecanismes eficients de control dels seus empleats".

L'Associació d'Afectats del Vol GWI 9525 als Alps recorda que aquest informe inclou recomanacions sobre seguretat dirigides a l'OMS, a l'Associació Internacional de Transport Aeri (IATA), a la Comissió Europea i organismes depenents i a diferents organismes del Govern alemany.