En un món absolutament globalitzat és d'allò més habitual trobar gironins arreu. Brussel·les, capital europea per excel·lència, no n'és una excepció. Ahir les xarxes socials anaven plenes de persones que les utilitzaven per fer arribar als seus familiars que estaven bé. D'altres, com la lloretenca Leti Rodríguez, les van convertir en una plataforma per explicar gairebé minut a minut com va viure en primera persona l'atemptat de l'aeroport. A través de vídeos i imatges, va oferir un relat aproximat de la por i la confusió amb què es van viure els primers moments. «Hi ha hagut pànic, una estampida», afirmava en un dels seus primers tuits.

La Leti, «socialmedia» de l'empresa Moritz Barcelona, explicava també a través de Twitter aquest mateix dilluns que era una de les afectades per la vaga de controladors aeris i que seguia a Brussel·les. Li havien suspès el vol fins a Barcelona i preveia volar ahir. De fet, a les vuit del matí, a través d'una aplicació, va fer el check-in social anunciant que era a l'aeroport Zaventem. Ahir a la tarda, hores després dels fets, afirmava que «veient les imatges de l'aeroport, tremolo. Si m'hagués pres el cafè amb llet a casa potser no estaria aquí. No tinc paraules per descriure-ho», afirmava en un nou tuit.

El cert és, però, que havia creuat a zona d'arribades just deu minuts abans de la tragèdia. «Hi ha hagut com una estampida, he hagut de deixar la maleta i la jaqueta però després he pogut tornar. (...) Estic bé però hi ha hagut pànic, molts nervis», explicava. Una estona després, narrava com els evacuaven primer a la pista i, unes hores després, se'ls enduïen en autobús cap a un poliesportiu proper . Des d'allà, va explicar com molta gent va acudir a ajudar-los i els van facilitar begudes i suport. «Tinc la sensació d'estar en una pel·li o en un malson», va precisar. Finalment, es va acabar desplaçant en cotxe fins a casa d'uns familiars. «Estic esgotada», afegia.

El cas de la Leti no és únic. Ahir a la capital europea hi havia centenars de persones que van viure en primera persona autèntiques escenes de caos i por. I és que l'aeroport va ser el primer escenari dels atemptats però ràpidament el focus es va traslladar a la cèntrica estació de metro de Maalbeek. Allà, just a uns escassos 300 metres hi viu des del passat mes de setembre la Sophie Sohm, de Camallera, que treballa com a assistent d'un eurodiputat alemany al Parlament. La proximitat de les institucions europees fa que cada dia s'hi desplaci a peu tot i que, afegeix, aquesta és la «meva estació». Ahir, quan es van produir les explosions, era a casa. No sap dir amb seguretat si les va sentir. El que sí que sap amb certesa és que, de sobte, el carrer va omplir-se de policia i de sorolls de sirenes.

Va saber el que havia passat a través de les xarxes socials perquè «no tinc tele» i es va dirigir al Parlament per veure com estaven però «ja no deixaven entrar ni sortir ningú». De fet, ahir els van comunicar que de cares a avui haurien de treballar des de casa, que per raons de seguretat els demanaven que es quedessin. «Sento molta policia, molts helicòpters i m'assabento que necessiten sang O- i A- a l'hospital», explicava ahir al matí.

Com tants altres, la Sophie tenia previst agafar un vol per tornar a casa a passar la Setmana Santa, després de dies de cancel·lacions. L'atemptat també va anul·lar aquest. Per això, va buscar alternatives. «Marxaré a Alemanya a través del sistema del Blablacar i d'allà miraré d'arribar a casa», explicava ahir poc abans d'emprendre el viatge.