Per primera vegada des que va arribar a Brussel·les a principis d'any, ahir Carla Jou va tenir por. Ho admet sense contemplacions, malgrat que també és la primera de dir que avui, l'endemà dels atemptats, «tornaré a sortir al carrer com la resta de la gent perquè la vida continua i tornarem a fer vida normal». Un Erasmus que li permet acabar la carrera d'Economia fent les dues darreres optatives de màrqueting, i un ?internship (pràctiques) en una petita agència de viatges ?on, coses de la vida, analitza l'efecte que té en el sector l'escalada terrorista a Europa, han dut aquesta exjugadora de l'Uni Girona i el GEiEG, nascuda a Llagostera fa 22 anys, a la capital de Bèlgica.

Ni els tirotejos de Forest, ni la detenció divendres passat, del gihadista fugit de l'atac a París, Salah Abdeslam -que es va produir a 700 metres de casa seva- havien pertorbat la càlida vida de Carla Jou a Brussel·les. «Estic enamorada de la ciutat», confessava ahir, «aquí m'hi he sentit com a casa des del primer dia». Però l'atemptat a l'aeroport i, sobretot, el de l'estació de metro de Maalbeek, ahir la van sacsejar de dalt a baix. Jou estudia al centre de la ciutat «i cada dimarts, precisament, agafava aquesta línia de metro per anar a classe». Per fortuna, ahir no n'hi va haver. Aquesta setmana s'han suspès i la jornada de terror va agafar la gironina a casa. De fet, com havia passat divendres durant la detenció d'Abdeslam, es va assabentar de tot plegat pels missatges que va començar a rebre des de Girona. Després, connectada a internet des de les vuit del matí, va començar l'allau de comunicacions via xarxes socials, on amics i familiars s'interessaven pel seu estat. «Intento respondre tothom però no tinc prou mans. A vegades desconnecto una estona el mòbil perquè és una constant», afirma.

Es dóna la circumstància que fa uns mesos el destí inicial de Jou d'Erasmus era Istanbul, però al final ho va acabar canviant pels atemptats d'Ankara l'octubre passat i la inestabilitat que hi havia a Turquia. Jou recordava ahir com «els meus pares em van demanar si us plau si ho podia canviar, i tot i que d'entrada jo els vaig dir que per res del món, que si m'havia de passar alguna cosa podia ser en qualsevol lloc, al final ho vaig acceptar: pensava que no volia fer patir la família i que tenia ganes de viure intensament l'Erasmus, així que vaig buscar un altre destí i em va sortir l'opció d'anar a Brussel·les, un dels llocs d'Europa on més il·lusió em feia anar». Abans de viatjar, havia fet pràctiques de màrqueting a Maçanet i fent l'Erasmus a Brussel·les se li obria la possibilitat d'acabar la carrera amb dues optatives d'aquest ram. De nou l'amenaça terrorista es va topar amb ella: «Si m'agafaven un dijous, el divendres hi havia l'atemptat de París. I tot el que va venir després, també revolucionant els temes de seguretat a Brussel·les. Els meus pares tampoc ho veien clar però ja els vaig dir que si m'havia de pasar alguna cosa em podia passar a qualsevol lloc i no vaig renunciar a venir a Bèlgica».

Des del primer dia que va trepitjar Brussel·les va tenir clar que «és una ciutat increïble». Ahir, en canvi, admetia que «estic realment espantada». Mai fins ahir havia tingut aquesta sensació, ni després del tiroteig de Forest, ni per la detenció del terrorista de París. «Percebia més neguit des de fora que no pas aquí. Jo m'hi he sentit segura sempre, a la ciutat», reflexionava. La detenció de Salah Abdeslam la va agafar al centre i se'n va assabentar també per la família. Quan va tornar a casa es va trobar a l'estació de metro la companya de pis, que li confirmava que l'incident s'havia produït a 700 metres de casa. «Però una hora després ja tornava a sortir per anar a Forest a veure un partit de bàsquet. Sense cap sensació de perill ni d'inseguretat tot i la presència de policies i militars pel carrer».

La sensació de por de Jou no és única. Ahir el tècnic de l'equip de futbol belga KAS Eupen, el palamosí Jordi Condom, també afirmava a Esports en xarxa que «fa que no et sentis segur enlloc». «Aquesta por és impossible, som humans i sempre la tindrem», insistia. Condom va recordar, precisament, l'equip cadet dels bel?gues que ha de jugar al MIC i que era a l'aeroport en el moment de l'atemptat. «Ens han dit que tothom estava bé», va dir. De fet, ahir a la tarda van poder agafar un bus fins a Lloret. La previsió és que puguin jugar amb normalitat.