Dues explosions a l'aeroport de Zaventem, a Brussel·les, i una tercera a l'estació de metro de Maelbeek ahir al matí van causar una trentena de morts i 200 ferits a la capital belga. Segons van informar hores després dels atemptats, que es van produir a primera hora del matí, l'alcalde de la ciutat, Yvan Mayeur, i la ministra belga de Sanitat, Maggie de Block, en les dues explosions ocorregudes a l'aeroport van morir com a mínim 14 persones i 94 més van quedar ferides, mentre que a l'atemptat a l'estació de metro, situada al barri on es troben la major part de les seus de les institucions europees, va causar la mort a una vintena de persones i va deixar 106 ferits.

Les dues primeres explosions, registrades de manera consecutiva a l'aeròdrom principal de Brussel·les, es van produir entorn de les vuit del matí a la terminal de sortides i, segons diversos testimonis, abans de les detonacions es van poder sentir diversos trets d'origen incert i crits en àrab. Segons va informar el governador de la província de Brabant flamenc, Lodewijk De Witte, un dels artefactes va explotar prop de les instal·lacions de la companyia Brussels Airlines i un altre a les proximitats de la recepció de la companyia American Airlines.

Les dues detonacions van produir importants destrosses a les instal·lacions de l'aeroport, que es van omplir de fum i vidres trencats, i molts passatgers van optar per abandonar la zona a peu.

Prop d'una hora després, cap a les nou del matí, una altra explosió va sacsejar l'estació de metro de Maelbeek, a prop de la seu de la Comissió Europea i al cor de l'Europa institucional, cosa que va bloquejar tota la xarxa de transport públic de la capital comunitària. Els passatgers que eren dins els vagons del tren subterrani van haver de ser evacuats a través dels túnels que enllacen les diferents estacions.

Aquesta massacre arriba dies després que la policia belga arrestés el gihadista fugit de l'atac de París al novembre passat, Salah Abdeslam.

Dos terroristes «kamikaze»

Segons va indicar ahir el fiscal federal belga, Frédéric Van Leew, que va comparèixer davant la premsa després d'una reunió del Consell Nacional de Seguretat, tot apunta que dos dels autors de l'atac a l'aeroport eren «probablement kamikazes», mentre que el tercer hauria fugit i se l'està buscant -veure peça adjunta.

A més, es va trobar un tercer actefacte a la terminal que no es va arribar a activar i que va ser neutralitzat pels artificiers.

Fonts policials citades per l'agència Belga van indicar que la recerca d'armes i de sospitosos a l'aeroport de Zaventem va concloure cap a les 15.30, hora local. Encara es desconeixen els resultats d'aquestes indagacions, però el canal VTM va assenyalar que es va trobar un cinturó d'explosius intacte, així com un fusell kalàixnikovprop del cadàver d'un dels terroristes.

A més, les forces de seguretat belgues van trobar ahir a la tarda un altre artefacte explosiu, productes químics i una bandera del grup terrorista Estat Islàmic al registre d'un habitatge al districte de Brussel·les de Schaerbeek, segons va informar la Fiscalia federal de Bèlgica en un comunicat.

Des de primera hora de la tarda s'havien filtrat informacions sobre operacions antiterroristes a la zona propera a la plaça Louise de Brussel·les, a prop de l'estació de metro Maelbeek on es va produir un dels atemptats, i als voltants de l'estació de Schaerbeek.

El fiscal va indicar que s'està verificant la reivindicació dels atemptats per part de l'EI i, a aquest respecte, va considerar que «és encara massa aviat per establir un vincle formal amb els atemptats de París» del passat 13 de novembre.

També va confirmar que a ?l'aeroport hi va haver dues ?explosions, i que altres deflagracions que es van escoltar més tard allà es van deure a l'acció dels artificiers per desactivar un tercer artefacte.