Els portaveus de tots els grups parlamentaris del Congrés, excepte el PP, volen que el Ple debati una proposta per plantejar davant el Tribunal Constitucional «un conflicte d'atribucions» amb el Govern en funcions per la seva negativa a sotmetre's al control de les Corts. Per això, van presentar al Registre de la Cambra una iniciativa perquè es debati i es voti en la propera sessió plenària, encara que haurà de ser qualificada primer per la Mesa dimarts.

En l'escrit, els grups de l'oposició recorden les incompareixences d'alguns membres del Govern i les explicacions donades per aquest, com que «no existeix actualment una relació de confiança entre el Congrés i el govern en funcions i aquest no pot ser sotmès a control parlamentari».

Després de precisar que el Parlament representa el poble, en el qual resideix la sobirania, destaquen que la «submissió del Govern al control polític» de les Cambres s'ha d'entendre «encara més gran» quan es tracta d'un Govern en funcions. En aquest sentit, argumenten que un Govern en funcions no compta amb la confiança originària del Parlament en la seva composició política actual, «la legitimació democràtica és directa i a més li ha estat concedida més recentment, així que ha d'entendre's més propera a la voluntat popular». Segons l'opinió dels portaveus de tots els grups parlamentaris, les cambres no poden estar «en funcions» fins que es generi el nou Govern. efe/Ddg madrid

El líder del PSOE, Pedro ?Sánchez, i el de Podem, Pablo Iglesias, van desbloquejar les seves negociacions amb una conversa en la qual van pactar reunir-se el proper 30 de març amb «plena voluntat» per part de tots dos de negociar, evitar noves eleccions i aconseguir un govern «de canvi i estable». És el que van assegurar PSOE i Podem en un comunicat pactat entre les dues forces polítiques després de la conversa telefònica de mitja hora que van mantenir Sánchez i Iglesias, en vigílies d'uns dies de descans amb motiu de la Setmana Santa. Després d'aquest període haurien d'impulsar les negociacions entre els diversos partits per tal d'aconseguir algun acord que eviti noves eleccions.

Després que PSOE i Podem trenquessin les seves converses a conseqüència del pacte subscrit per Sánchez i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, ahir es van establir les bases per seguir sondejant un pacte d'esquerres. En la seva conversa, els secretaris generals de PSOE i Podem van coincidir que és urgent «obrir un nou temps polític» i formar un govern que rellevi el presidit per Rajoy, i, per això, van apostar per «articular acords amplis». A tots dos els inquieten així mateix «les formes d'un govern interí que no respecta el Parlament», en al·lusió a la decisió de l'Executiu en funcions de no sotmetre's al control del Congrés.

Encara que Sánchez i Iglesias asseguren que hi ha «molts punts en comú» davant les reformes que es necessiten, el líder socialista considera que gran part del que es requereix està inclòs en l'acord signat per ell amb Ciutadans. Un acord que els socialistes segueixen assegurant que està vigent i que recorden que està obert a altres partits. No obstant això, Iglesias pensa que «la millor inspiració» per a un futur executiu és el govern de la Comunitat Valenciana. En qualsevol cas, hi ha un «respecte mutu» per les visions respectives que no impedeixen el diàleg.

Errejón reapareix

A les possibilitats d'acord entre PSOE i Podem no es va voler referir el portaveu d'aquest partit al Congrés, Íñigo Errejón, en considerar que la jornada d'ahir no era el moment de parlar-ne. És el que va adduir davant les preguntes dels periodistes després de participar en el minut de silenci convocat al Congrés per les víctimes dels atemptats de Brussel·les i que va ser la seva primera compareixença pública després que Iglesias destituís Sergio Pascual, secretari d'Organització del seu partit i pròxim a Errejón. Un altre dirigent de Podem, el secretari de Relacions amb la Societat Civil, Rafael Mayoral, sí que va assegurar que el seu partit està «empenyent amb totes les seves forces» per aconseguir un «govern del canvi».

Davant l'evolució que puguin seguir les converses entre Sánchez i Iglesias, el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va acusar els socialistes d'estar jugant «amb dues baralles». Per a ell, alguns dirigents territorials es donen «cops de pit» davant la possibilitat d'un acord amb Podem, però governen junts a diverses comunitats.