El president del Govern, Mariano Rajoy, esperarà fins conèixer el resultat de la reunió que avui mantindran el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el de Podem, Pablo Iglesias, per trucar al secretari general socialista i reiterar-li la seva oferta d'un acord de govern. Rajoy va considerar que si Sánchez té prevista una reunió amb Iglesias per intentar formar govern no tindria sentit que ell parlés abans amb el màxim responsable socialista. Per tant, si no hi ha entesa en aquesta trobada d'avui, serà quan faci efectiva la seva trucada. «No té gaire sentit que em dirigeixi al senyor Sánchez quan té una reunió amb Podem. Si el que pretén és formar un govern amb Podem, em sembla que aquí el Partit Popular no hi pinta res», va afegir. Quan faci aquesta trucada pendent, Rajoy va assegurar que demanarà al líder socialista que canviï la posició de no voler parlar amb el PP, i espera que es produeixi «una rectificació» del PSOE en aquest sentit. efe/ddg madrid

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, oferirà avui al secretari general de Podem, Pablo Iglesias, establir una taula de negociació a tres en què també participi Ciutadans per tal de buscar un acord «complementari i compatible» amb el document signat entre els socialistes i la formació taronja. El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va assegurar que aquesta serà la proposta que ?Sánchez farà arribar a Iglesias a la cita que tindran avui a la Cambra baixa.

«Seria molt positiu que després de la reunió de demà (avui) es produís la taula a tres», va explicar Hernando en una roda de premsa al Congrés després de la trobada que Sánchez va mantenir amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, durant dues hores i mitja.

El portaveu del PSOE al?Congrés va explicar que a la conversa d'avui amb Iglesias, Sánchez «no hi anirà amb documents», sinó amb la voluntat d'iniciar «un diàleg obert, sincer i directe» per avançar cap a un govern de canvi. Després de reafirmar que el document amb Ciutadans està «vigent» i ha de ser la base de la negociació, Hernando va destacar que el text pot ser «millorat i ampliat amb acords compatibles i complementaris».

El portaveu del PSOE, que igual que el dirigent de Ciutadans José Manuel Villegas va ser a la reunió entre Sánchez i Rivera, va coincidir amb el seu soci en què «el més positiu i rellevant» dels cent dies transcorreguts des de les eleccions ha estat el pacte amb Ciutadans.

Hores abans, el líder del PSOE es va mostrar obert a la possibilitat de formar un Executiu que compti amb representants de Podem i de Ciutadans, si bé va advertir que l'acord signat amb la formació taronja és «condició necessària» perquè es pugui aconseguir el govern del canvi.

En una entrevista a la Ser, Pedro Sánchez va prometre que en la reunió amb Iglesias serà «molt franc» amb el líder de Podem, i espera d'ell que demostri que vol «de veritat» un govern de canvi. «No té sentit seguir prolongant aquesta agonia», va destacar Sánchez, qui va lamentar les «dificultats» que hi ha per entendre's amb Iglesias, i li va insistir que el que van demanar els espanyols el 20 de desembre va ser un canvi amb «mestissatge ideològic».

Un acord «vigent»

Per part seva, el portaveu de l'equip negociador de Ciutadans va destacar que el seu partit i el PSOE han constatat que el seu acord està «més vigent que mai» i ha de ser «el centre» de la seva actuació política i de qualsevol negociació amb altres partits per aconseguir una majoria suficient per governar.

Villegas va afirmar que l'acord de Ciutadans amb el PSOE «ha de ser el centre de qualsevol negociació que es faci aquestes setmanes per poder aconseguir aquesta majoria que permeti un govern que funcioni i desbloquegi la situació». En la reunió, Sánchez no va oferir a Ciutadans la possibilitat d'entrar en un Govern del qual també podria formar part Podem, una opció que en paraules de Villegas «no es produirà» a causa de les grans «diferències», va afirmar, que el seu partit té amb la formació liderada per Pablo Iglesias.

Per part seva, el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va afirmar que no dubta que el líder socialista intentarà formar Govern amb Podem i va considerar que la situació interna de la formació liderada per Pablo Iglesias pot fer que rebaixi les seves pretensions inicials per al pacte.

«No conec cap moment històric en què l'esquerra hagi pogut formar govern i no ho hagi fet», va assegurar Casado després de la reunió del comitè de direcció del partit. El dirigent del PP va assenyalar que l'esquerra «sempre s'acaba aliant amb tothom per tal de fer fora el centredreta del poder» i va insistir que «no dubto que Sánchez ho intentarà».