Les peticions d'asil a Espanya es van incrementar un 150 per cent en 2015 respecte a l'any anterior fins a arribar a les 15.000, segons dades provisionals de l'Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR). Síria va ser el principal país de procedència (5.700), seguit d'Ucraïna (3.400), Palestina (800), Algèria, el Marroc i Veneçuela.

Al llarg dels dos primers mesos de 2016, Espanya va registrar al voltant de 2.000 sol·licituds d'asil de persones provinents, principalment, d'Ucraïna, Síria i Veneçuela. La portaveu d'ACNUR a Espanya, María Jesús Vega, reconeix que és difícil oferir un perfil dels demandants de protecció, tot i que subratlla que el 2014 i 2015 va augmentar el nombre de famílies d'origen sirià, en comparació amb anys anteriors, en els quals predominaven els homes sols. La majoria dels sirians que van demanar asil a Espanya ho van fer a la ciutat de Melilla.

Paral·lelament, efectius de Salvament Marítim van rescatar ahir a unes tretze milles de l'illa d'Alborán una embarcació pneumàtica amb 39 persones d'origen subsaharià, entre elles sis dones i tres nens de curta edat.