El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va demanar a Podem i Ciutadans un «últim esforç» de «responsabilitat, humilitat, lleialtat i generositat» i «ser valents» per evitar noves eleccions i aconseguir desbancar Mariano Rajoy del Govern. Sánchez, en declaracions als passadissos del Congrés, va assegurar que «no llença la tovallola», si bé va descartar una vegada més que la solució d'última hora pugui venir d'un pacte amb el PP.

«Els demano a les forces del canvi un últim esforç de generositat, d'humilitat i de responsabilitat perquè hi ha milions d'espanyols patint en primera persona la desigualtat, l'atur, la manca d'oportunitats i els intensos i eterns casos de corrupció del partit que ens governa», va demanar Sánchez.

El líder del PSOE va apuntar que el seu partit «no assenyalarà ningú respecte a la responsabilitat d'uns i altres» sobre el fracàs en la formació de govern, en quedar constatat quines forces han intentat «per tots els mitjans» que es materialitzi el canvi.

El president del Govern, Mariano Rajoy, manté la seva intenció de contactar amb Pedro ?Sánchez abans de la ronda de consultes del Rei que començarà dilluns que ve, tot i que des del PP es reconeix que molt hauria de canviar el líder del PSOE perquè sigui factible un acord.

El vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maíllo, va insistir que Rajoy farà aquesta trucada, encara que no va concretar quan i va destacar que hi ha temps encara perquè prosperi la proposta d'una gran coalició. «Una setmana sembla que és poc, però és bastant», va explicar en referència al temps que queda per negociar un acord.

Fonts del Govern han assegurat que el president en funcions continua tenint la intenció de contactar amb Sánchez, però van precisar que podria ser mitjançant una trucada telefònica o utilitzant qualsevol altra via de comunicació.

El portaveu de Podem al Congrés, Íñigo Errejón, va dir que el missatge del seu partit al PSOE és el resultat de la consulta a les seves bases, que han apostat per un «govern a la valenciana», malgrat que ja s'ha entrat en «temps de descompte» i les eleccions són més a prop. Errejón va assegurar que Podem -com han dit els seus militants- no signarà un «xec en blanc» ni donaran el seu suport al pacte PSOE-Ciutadans, però va emplaçar els socialistes a prendre una decisió.