A menys d'una setmana perquè es confirmi si hi ha o no noves eleccions el 26 de juny, Podem ha mogut fitxa i ha acceptat anar a les urnes al costat d'Izquierda Unida. Una coalició que, en teoria, podria sumar sis milions de vots, els cinc de Podem i el milió d'IU, per sobre fins i tot del PSOE.

Davant l'escenari cada vegada més probable d'una repetició electoral, Podem espera que l'acord amb IU pugui concretar-se en els propers dies, tot i que encara queden per fixar les condicions de l'acord.

Es tracta de tancar ara la fórmula jurídica d'aquesta col·laboració, si concorren junts com coalició electoral o com a partit instrumental, els llocs que ocuparan el portaveu d'IU, Alberto Garzón, i altres membres d'IU a les llistes, i el nom amb el qual es presentaran a les eleccions, segons van confirmar diverses fonts de Podem.

Izquierda Unida veu «irrenunciable» concórrer sota el paraigües de «coalició electoral», fórmula que els reconeixeria jurídicament com a partit i els permetria accedir a les subvencions electorals i als espais en els mitjans públics en campanya.

Per part seva, el portaveu de DL al Congrés, Francesc Homs, va assegurar que el PSOE i Podem segueixen temptejant la seva abstenció de cara a una hipotètica nova investidura: «Se'm demana per part de Podem i se m'insinua per part del PSOE», va assegurar, mentre que els socialistes ho van negar.

«No sé a quines evidències es refereix Homs», va afirmar la portaveu adjunta del PSOE al Congrés, Isabel Rodríguez, després de recordar que «des del minut 1» i en el propi ple d'investidura el candidat socialista, Pedro Sánchez, va dir que no sostindria la governabilitat d'Espanya en les espatlles dels independentistes.

El president del Govern, Mariano Rajoy, va realitzar la seva «enèsima» invitació al diàleg al líder del PSOE per intentar evitar que es repeteixin les eleccions, però va considerar que si Pedro Sánchez segueix entestat a no parlar, ell no podrà fer res i caldrà tornar a les urnes.