Els principals grups nacionalistes al Congrés, ERC, DiL i PNB, assisteixen a l'última setmana abans d'una possible convocatòria electoral amb les seves reivindicacions intactes, però amb l'ànim resignat per haver corroborat la falta d'"audàcia" dels líders polítics de l'"estat espanyol".

Els responsables dels tres partits al Congrés coincideixen en una sèrie de missatges polítics i fins i tot en estats d'ànim, perquè aquesta resignació de quatre mesos de diàleg sense resultat deriva d'una conclusió: sense "amplitud de mires", amb "línies vermelles", l'acord és impossible, i això és el que han detectat aquest temps.

El portaveu adjunt de Democràcia i Llibertat, Carles Campuzano, ha trobat a faltar aquests dies "un Suárez" com el de finals dels 70, a algú amb l'"audàcia i coratge" que requeria aquella època, i en una idea similar incideix el portaveu del PNB, Aitor Esteban, per a qui cap "ha estat a l'altura de les circumstàncies". Circumstàncies que tenen a veure amb la sensació de viure un moment històric que s'allarga i no acaba enlloc, ja que tots els dirigents consultats, també el portaveu d'ERC, Joan Tardà, no veuen el més mínim escletxa per la qual tregui la sorpresa i s'obre "el miracle" -en paraules d'Esteve- d'una investidura. Les tres forces nacionalistes han viscut aquest temps amb resignació, quan no impotència.