El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz sospita que Ausbanc va voler pressionar Volkswagen el febrer passat, quan va fer gestions per entrevistar-se amb una persona "autoritzada" del grup després de publicar una nota de premsa sobre un judici que li havia guanyat al grup automobilístic alemany. En un acte, Pedraz explica com aquesta nota de premsa distribuïda per Ausbanc, en què afirmaven que havien guanyat un judici en el tema d'emissions de CO2, no responia a la veritat perquè la resolució no tenia res a veure amb l'emissió d'aquest gas.

Així es desprèn d'una conversa gravada el passat 5 de febrer entre el president d'Ausbanc, Luis Pineda, i el seu director de Comunicació, Hermenegildo García, en la qual Pineda deia "és que tu i jo sabem que la sentència no és exactament de això", i García contestava: "Ja ho sé perfectament".

Manos Limpias, que col·laborava amb Ausbanc per extorquir bancs a canvi de retirar acusacions, es va querellar el 28 de setembre de 2015 a l'Audiència Nacional contra els presidents de Volkswagen Audi España, Francisco Pérez Botello, de Volkswagen Navarra, Emilio Sáenz, i de SEAT, Jürgen Stackmann, pel falsejament de les emissions.

Paral·lelalment, el president d'Ausbanc, Luis Pineda, va enviar un empleat de l'associació a preparar una notícia "breu però amb una hòstia" per al president del BBVA, Francisco González, després que Ausbanc hagués perdut una demanda contra el banc.

El jutge Pedraz descriu aquesta conversa gravada dins d'un acte en el qual dicta una sèrie de mesures cautelars contra vuit persones que van ser detingudes en l'operació i han declarat aquesta setmana davant del jutge.

En l'escrit, Pedraz assenyala que d'allò investigat fins a la data es conclou "un domini total i complet de la trama per part de Luis Pineda que, des de fa temps, ha anat conformant una organització criminal, utilitzant diverses persones com a testaferros i en concret els esmentats investigats".

En altres converses gravades, els imputats parlen de possibles coaccions a altres grans empreses com Telefònica i La Caixa.

Amb el gegant espanyol de telefonia, Ausbanc tenia convenis a Mèxic, Veneçuela o Colòmbia i estava negociant signar-ne de nous, entre ells un amb Telefónica España que, segons va assegurar Pineda el 2 de febrer a la seva directora de Publicitat, Isabel Medrano, havia de ser "quelcom potent".