El líder de Podem, Pablo Iglesias, té tanta confiança en els beneficis electorals de la coalició amb Izquierda Unida que va assegurar que oferirà a Pedro Sánchez ser el vicepresident d'un Govern presidit per ell. Iglesias va donar força a la idea que superaran el PSOE a l'inici de la precampanya electoral, donant per fet un hipotètic èxit el 26 de juny que també es comença a vendre animadament per part d'IU. Alberto Garzón va insuflar optimisme sobre l'aliança assegurant que els dos partits junts aspiren a superar els 90 escons socialistes i ser la primera o la segona força al Congrés.

Aquest atac d'entusiasme, quan ni tan sols està tancat l'acord entre Podem i IU, pretén en primer lloc desgastar el PSOE, a qui Podem necessita seguir esgarrapant votants per créixer. Però, al mateix temps, respon també a una estratègia de mobilització de l'electorat davant el risc que una forta abstenció penalitzi les seves opcions electorals. La caiguda de la participació és des de fa temps una de les preocupacions dins de la formació i Podem sap que, a més, ha de recuperar els votants desencantats amb el seu paper durant les negociacions.

Iglesias va assegurar que es va equivocar en al·ludir a la «calç viva» en el debat d'investidura de Pedro Sánchez al Congrés i que aquesta expressió «sobrava». Va asseverar que en el seu primer discurs va fer una menció a l'anomenada «guerra bruta» contra ETA que considera «correcta» perquè «el passat cal evitar-lo», però que en el segon -en què va al·ludir a la «calç viva»- es va equivocar.

Per part seva, el portaveu del Comitè Electoral del PSOE, Antonio Hernando, va retreure al líder de Podem que després de pretendre abanderar la nova política, ara vulgui liderar, amb la seva aliança amb IU, «la vetusta esquerra, l'esquerra comunista obsessionada»?amb superar els socialistes. El portaveu socialista al Congrés va recordar que Iglesias era dels que deia que «ja no hi havia esquerra i dreta» i que aquest debat ideològic estava superat.

Paral·lelament, el president del Govern en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, va assegurar en una entrevista a la Cadena Ser que durant aquests quatre mesos no ha pensat en cap moment en renunciar a la seva candidatura ni a fer cap pas enrere en el lideratge del PP, i que tampoc s'ho planteja ara. «Crec que estic en un bon moment», va dir, i «la meva voluntat és seguir mentre em senti bé, amb ganes i estigui fresc». També va rebutjar la possibilitat de fer unes primàries al PP per escollir el candidat a les eleccions del 26-J. Segons Rajoy, els estatuts del partit no ho preveuen i aquesta qüestió es podrà debatre, en tot cas, quan se celebri el Congrés del PP per elegir el nou president.

El vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va afirmar que el president del Govern en funcions «no se sent còmode» en els debats electorals ni en una taula de negociació perquè «no se sent còmode en aquesta nova etapa democràtica» «L'Espanya en què ell se sent a gust és la de les majories absolutes», però aquesta no tornarà i, per tant, «o t'adaptes o deixes de ser útil per als espanyols», va advertir el número dos de Ciutadans al líder del Partit Popular.