L'ONG Human Rights Watch (HRW) ha denunciat avui que agents de la guàrdia fronterera turca "disparen i colpegen" a refugiats sirians que intenten arribar a Turquia a la recerca d'asil, causant "morts i ferits greus ", i ha instat la Unió Europea (UE) o no quedar-se" mirant ".

"La violència contra refugiats sirians i el rebuig de Turquia a permetre'ls travessar la frontera té lloc quan la Unió Europea (UE) ha tancat les fronteres als aspirants a asil", destaca HRW en un comunicat.

"Les autoritats turques haurien parar de forçar les devolucions dels aspirants sirians d'asil a la frontera i investigar tot ús de força excessiva per part dels agents fronterers", afegeix l'organització a favor dels drets humans.

HRW afirma que, segons dades que ha recollit de víctimes i testimonis, al març i abril passats cinc persones han estat assassinades pels agents mitjançant aquesta violència contra refugiats i traficants, entre ells un nen, i altres 14 van resultar ferides de gravetat.

"Mentre alts funcionaris (turcs) asseguren que donen la benvinguda a refugiats amb les fronteres i els braços oberts, els seus agents fronterers estan assassinant i pegant-", denuncia Gerry Simpson, investigador de la situació dels refugiats de HRW.

"Disparar contra homes, dones i nens traumatitzats que fugen dels combats i d'una guerra indiscriminada és realment abominable", afegeix.

Diversos sirians que viuen a prop de la frontera amb Turquia han descrit com s'han vist atacats amb armes quan intentaven recuperar els cossos de les víctimes costat de la tanca fronterera, i un testimoni va compartir amb HRW vídeos que va filmar d'una sèrie de morts i supervivents, explica el comunicat.

La nota enumera de forma detallada una sèrie d'incidents greus i recorda que Turquia té l'obligació de respectar el principi de no repatriació, que prohibeix rebutjar refugiats a la frontera quan en els seus països estan amenaçats de persecució, tortura, risc d'assassinat o privació de llibertat.

Al·ludeix al "controvertit acord de migració" que va aconseguir la UE amb Ankara al març per frenar el flux de refugiats a Europa, amb una ajuda de 6.000 milions d'euros al Govern turc per atendre els ciutadans sirians que fugen de la guerra al seu país .

En aquest context, adverteix que la UE no hauria de quedar-simplement mirant com a la frontera turca s'usen les armes per aturar el flux de refugiats.

"Els funcionaris de la UE haurien de reconèixer que la seva llum vermella a l'entrada de refugiats dóna llum verda a Turquia per tancar les seves fronteres" amb el "alt preu" que els sirians que busquen refugi de la devastadora guerra es queden sense cap lloc a que poder anar, adverteix l'ONG.