HRW denuncia refugiats sirians "morts" a mans d'agents turcs

L'ONG afirma que, segons dades que ha recollit de víctimes i testimonis, cinc persones han estat assassinades

10.05.2016 | 16:14

L'ONG Human Rights Watch (HRW) ha denunciat avui que agents de la guàrdia fronterera turca "disparen i colpegen" a refugiats sirians que intenten arribar a Turquia a la recerca d'asil, causant "morts i ferits greus ", i ha instat la Unió Europea (UE) o no quedar-se" mirant ".

"La violència contra refugiats sirians i el rebuig de Turquia a permetre'ls travessar la frontera té lloc quan la Unió Europea (UE) ha tancat les fronteres als aspirants a asil", destaca HRW en un comunicat.

"Les autoritats turques haurien parar de forçar les devolucions dels aspirants sirians d'asil a la frontera i investigar tot ús de força excessiva per part dels agents fronterers", afegeix l'organització a favor dels drets humans.

HRW afirma que, segons dades que ha recollit de víctimes i testimonis, al març i abril passats cinc persones han estat assassinades pels agents mitjançant aquesta violència contra refugiats i traficants, entre ells un nen, i altres 14 van resultar ferides de gravetat.

"Mentre alts funcionaris (turcs) asseguren que donen la benvinguda a refugiats amb les fronteres i els braços oberts, els seus agents fronterers estan assassinant i pegant-", denuncia Gerry Simpson, investigador de la situació dels refugiats de HRW.

"Disparar contra homes, dones i nens traumatitzats que fugen dels combats i d'una guerra indiscriminada és realment abominable", afegeix.

Diversos sirians que viuen a prop de la frontera amb Turquia han descrit com s'han vist atacats amb armes quan intentaven recuperar els cossos de les víctimes costat de la tanca fronterera, i un testimoni va compartir amb HRW vídeos que va filmar d'una sèrie de morts i supervivents, explica el comunicat.

La nota enumera de forma detallada una sèrie d'incidents greus i recorda que Turquia té l'obligació de respectar el principi de no repatriació, que prohibeix rebutjar refugiats a la frontera quan en els seus països estan amenaçats de persecució, tortura, risc d'assassinat o privació de llibertat.

Al·ludeix al "controvertit acord de migració" que va aconseguir la UE amb Ankara al març per frenar el flux de refugiats a Europa, amb una ajuda de 6.000 milions d'euros al Govern turc per atendre els ciutadans sirians que fugen de la guerra al seu país .

En aquest context, adverteix que la UE no hauria de quedar-simplement mirant com a la frontera turca s'usen les armes per aturar el flux de refugiats.

"Els funcionaris de la UE haurien de reconèixer que la seva llum vermella a l'entrada de refugiats dóna llum verda a Turquia per tancar les seves fronteres" amb el "alt preu" que els sirians que busquen refugi de la devastadora guerra es queden sense cap lloc a que poder anar, adverteix l'ONG.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Rajoy haurà d´esperar fins a demà per ser president en perdre la primera votació

Rajoy haurà d´esperar fins a demà per ser president en perdre la primera votació

El cap de l'Executiu evita criticar el PSOE,?Ciutadans o el PNB i anuncia que suspèn els efectes...

Pablo Iglesias: «Hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora»

Pablo Iglesias: «Hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora»

El secretari general de Podem reclama per al seu partit el paper d'«oposició real» després que el...

Rajoy no és investit en primera votació

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

Els diputats d´Unidos Podemos abandonen l´hemicicle en protesta per les acusacions d´Hernando

Pastor no els dóna rèplica després que Hernando els acusés de "posar-se a la venda de dictadors i...

37 eurodiputats expressen el seu rebuig a la decisió del TC sobre els toros

37 eurodiputats expressen el seu rebuig a la decisió del TC sobre els toros

Menys del 5% dels parlamentaris han donat suport a la declaració promoguda per l'ecosocialista...

Enllaços recomanats: Premis cinema