"Es veia venir", "és quelcom que s'esperava des de fa anys", "sabíem que això no s'acabaria fins que no passés una desgràcia" són els comentaris generalitzats dels veïns de Seseña (Toledo) que es van acostar per veure com crema el major cementiri de rodes d'Europa. A la urbanització del Quiñón, en què segons els propis veïns viuen unes 9.000 persones, no es veia el tràfic que podria viure's normalment un barri tan habitat, sinó que el panorama era de supermercats tancats, bars amb les persianes baixades i carrers sense cotxes aparcats i gairebé sense gent per les voreres.

Els pocs veïns que es podien veure a la urbanització van anar a recollir roba per a passar una altra nit fora de casa i, de pas, acostar-se per veure com crema el cementiri de pneumàtics de Seseña, on s'acumulaven 5 milions de rodes i que, tot i les denúncies veïnals, s'ha mantingut durant anys.

Per això, el comentari generalitzat entre els veïns era que el foc que es va iniciar a la matinada el 13 de maig "es veia venir", i que ha estat l'única forma de resoldre el problema dels pneumàtics apilats de forma il·legal durant anys a escassos metres de casa seva.

En aquest sentit, el greu incendi (s'espera estigui extingit en 3 o 4 dies) que ja ha consumit més d'un 80% de les hectàrees que ocupa l'abocador ha acabat amb la possibilitat de posar una solució al problema dels residus.

L'última proposta, pràcticament tancada i acordada conjuntament per la Comunitat de Madrid, el Ministeri d'Agricultura i el Govern castellanomanxec, va estar a sobre de la taula dilluns passat, només quatre dies abans que es produís l'incendi, les primeres hipòtesis del qual assenyalen va podria haver estat "provocat".

Segons el Govern de Castella-la Manxa, dilluns al matí "hi havia un contracte en paper" amb l'Empresa per a la Gestió de Residus Industrials (Emgrisa), cent per cent pública, la qual per un cost de 5,6 milions d'euros es comprometia a donar una sortida neta als pneumàtics, que s'acumulen des de l'any 2000, convertint-los en combustible que seria utilitzat en vehicles de les administracions. A hores d'ara s'estava preparant l'expedient administratiu.

El Govern de Castella-la Manxa va reduir a primera hora del matí el nivell de gravetat de l'incendi i va aixecar l'ordre d'evacuació, de manera que els veïns de la urbanització del Quiñón van poden tornar a casa seva. L'objectiu ara és controlar la columna de fum.