El president de Sortu, Hasier Arraiz, va ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia del País Basc a dos anys de presó i inhabilitació per a càrrec públic per un delicte d'integració en organització terrorista, de manera que haurà de deixar el seu escó al Parlament basc però no ingressarà a la presó. La inhabilitació imposada en la sentència, que s'articula sobre la base de l'acord entre la Fiscalia i l'acusat, afecta l'exercici de càrrec públic d'àmbit municipal, provincial, autonòmic, estatal i europeu pel temps de la condemna.

Per la seva condició de parlamentari basc, la causa contra Arraiz es va separar del procés principal que es va seguir a l'Audiència Nacional contra 35 acusats de formar part de la Mesa Nacional de Batasuna, reunida a la localitat de Segura (Guipúscoa) l'octubre de 2007, i que es va resoldre amb un acord entre les parts pel qual assumien els fets però no ingressaven a la presó, de la mateixa manera que el president de Sortu.

En un altre ordre de coses, l'Associació Dignidad y Justicia (DyJ) va ampliar contra els actors Alberto San Juan i Gloria Muñoz la querella que ja va presentar contra els titellaires que, segons l'acusació, van enaltir ETA en un espectacle infantil contractat per l'Ajuntament de Madrid.

El motiu d'ampliació de la querella, segons l'escrit d'acusació, és que tots dos actors van representar, dies després dels successos que van donar lloc a la primera querella, la mateixa obra que va dur a l'acusació contra els titellaires Alfonso Lázaro i Raúl García. El jutge Ismael Moreno va enviar a presó Lázaro i García per representar una obra, el contingut de la qual es va considerar enaltidor del terrorisme.