La Policia Nacional investiga el que sens dubte sembla el doble homicidi de dos germans de més de 70 anys d'edat, Araceli i Juan Carlos Oliva, els cadàvers dels quals van ser trobats lligats i embolicats aquest diumenge a la tarda al pis on residien des de feia anys, al número 54 del carrer Císcar de València. Segons les primeres investigacions, la defunció de tots dos podria haver-se produït fa gairebé un mes.

Els cossos dels dos germans van ser trobats sobre dos quarts de cinc de la tarda, més de dues hores després que els veïns truquessin a la Policia Local de València, alertats perquè de l'interior de l'habitatge emanava un forta pudor i feia temps que no sabien res dels dos germans, que vivien a la porta 10, al cinquè pis de la finca que ocupa el número 54 del carrer Císcar.

Joao i Jessica, una parella jove que resideix en la porta 7, van explicar que "feia molt temps que el bloc feia molt mala olor. Al principi, vam pensar que algú s'havia deixat una bossa d'escombraries, però des de fa dies l'olor es va tornar insuportable. Fins i tot havíem de tancar les finestres d'una part de la casa perquè no es podia respirar".

Els agents, als quals es va unir una patrulla de la Policia Nacional, van comprovar que la casa estava perfectament tancada. Ningú responia a les trucades i els agents no van aconseguir localitzar cap veí que tingués clau de la casa, per la qual cosa van demanar la col·laboració dels bombers de l'Ajuntament de València.

Passades les quatre de la tarda, els bombers van aconseguir franquejar l'entrada a la Policia Nacional, que va revisar el pis sense trobar als dos germans, si bé l'habitatge estava envaït per la mateixa i molesta olor. Finalment els cossos van ser trobats en una de les habitacions del pis, tancada amb clau i sense marques d'haver estat forçada. Tots dos estaven morts i els seus cadàvers havien estat introduïts en sacs de dormir, que a més estaven lligats amb cordes.

A l'espera de l'autòpsia

Davant l'evidència que es tractava d'una mort violenta, els agents van alertar el forense i el jutge de guàrdia, així com al grup d'Homicidis i la Policia Científica. De moment, no hi ha una hipòtesi clara de com es van produir les morts, ja que els cadàvers estaven en un estat de putrefacció molt avançat, per la qual cosa fins que no es practiqui l'autòpsia completa no hi haurà dades de les causes de la defunció.

A més, el fet que estiguessin perfectament embolicats en els sacs, com si algú els hagués deixat a punt per ser transportats a un altre lloc o els hagués intentat segellar al màxim per retardar el seu descobriment, va portar el forense a demanar que fossin traslladats en aquest mateix estat a l'Institut de Medicina Legal (IML) amb la finalitat de preservar qualsevol vestigi que serveixi per aclarir què ha ocorregut.

El jutge va ordenar l'aixecament dels cossos passats dos quarts de set de la tarda i aquest dilluns podran conèixer-se els primers resultats de l'examen forense, que es preveu complex per l'estat dels cossos.

La mort d'Araceli i de Juan Carlos podria tenir explicació en l'entorn més proper de la parella: tant l'habitació com l'habitatge estaven tancades amb clau i no estan forçades, per la qual cosa és més que probable que la persona o persones responsables dels fets havien de disposar d'una còpia. Pel que sembla, tampoc l'interior de la casa estava regirat, per la qual cosa, en principi, no aparenta un robatori.

De moment, la policia ja ha començat a interrogar els veïns, encara que varis dels pisos estan ocupat per despatxos professionals i uns altres, per inquilins recents, per la qual cosa «no hi ha molt contacte entre nosaltres», apunta Moisés, un dels residents de la finca.