El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va revelar que el pressupost de la Fundació V Trobada de les Famílies per construir l'altar de la visita del papa a València el 2006 va costar 1,5 milions d'euros, mentre que va facturar 1,7 milions en allotjaments hotelers. Puig va oferir aquestes dades en la sessió de control de les Corts en resposta a una pregunta de Compromís i també va anunciar una regulació sobre les fundacions públiques de la Generalitat, que serà "de punt final del malbaratament dels recursos públics dels valencians" i aplicarà transparència i control en aquest sector.

El president valencià va afirmar que el PP va convertir la visita del Papa "en un esdeveniment de corrupció més", que va costar a les arques públiques més de 22 milions d'euros i que segons l'informe de la Intervenció de 2010 sobre aquesta fundació hi va haver una "absència general" del compliment de la legalitat i control en les contractacions.

Ximo Puig va afirmar que els "temps de vi i roses" de les fundacions han acabat "en una enorme ressaca", i va considerar que el "paradigma" és la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies, amb dades "sorprenents" com el cost de construir l'altar o el pagat per allotjaments hotelers.

A més, va assegurar que hi havia "un dopatge institucional" a través de les fundacions, com en la d'Aigua i Progrés, creada el 2004 per "obrir la guerra de l'aigua contra el Govern de Zapatero", que es va deixar "en el camí" 7,2 milions d'euros i que també va pagar a la trama Gürtel.

El president valencià va explicar que en aquests moments hi ha onze fundacions públiques actives i quatre en procés de liquidació, que tenen contractades 1.200 persones (dues terceres parts en fundacions sanitàries), i va afirmar que cal donar "un gir de 180 graus" en la gestió "negativa" que han tingut.

Per això, va anunciar que la nova llei del sector públic instrumental de la Generalitat "blindarà" l'equiparació de les fundacions als mecanismes de control i tutela financera de la resta d'entitats del sector públic.