Cinc anys de presó per a un guàrdia d'Auschwitz per ser còmplice en 170.000 morts

La Fiscalia considera que Reinold Hanning, de 94 anys, va ser plenament conscient dels assassinats comesos en el camp d'extermini

18.06.2016 | 07:18
Reinhold Hanning va mostrar el seu penediment.

El membre de les SS hitlerianes Reinhold Hanning, de 94 anys, va ser condemnat a cinc anys de presó en el judici obert contra ell a l'Audiència de Detmold (centre d'Alemanya) per complicitat en l'extermini de 170.000 presos d'Auschwitz. Les morts per les quals va ser processat corresponen al període en què va estar destinat en aquest camp d'extermini nazi de la Polònia ocupada, entre gener de 1943 i juny de 1944, quan tenia 23 anys.
La Fiscalia havia demanat per al processat sis anys de presó per considerar que en la seva qualitat de guàrdia d'Auschwitz era plenament conscient i còmplice dels assassinats aquí comesos. La seva defensa va sol·licitar l'absolució, amb l'argument que ni va torturar ni va participar directament en aquests assassinats, a més que no hi ha constància que desenvolupés cap tasca a la "rampa de la mort" o en la selecció dels presos destinats a la cambra de gas.
Durant el judici, el mateix Hanning, que va assistir a les vistes en cadira de rodes, havia expressat la seva vergonya i penediment per haver vist passar "el mal" davant els seus ulls, sense haver intentat evitar-lo.
Nascut al desembre de 1921, Hanning va ingressar primer a les Joventuts Hitlerianes, després va combatre a França i tot seguit a Ucraïna, fins que va resultar ferit i va quedar inhabilitat per tornar al front. Va ser destinat llavors a Auschwitz i, ja després de la Capitulació del Tercer Reich, va passar una temporada en un camp de presoners aliat, després de la qual va refer la seva vida com un ciutadà normal.
Es considera que en el més mortífer camp nazi van ser assassinats 1,1 milions de persones, majoritàriament jueus, però també homosexuals, gitanos i comunistes, inclosos dones, nens o gent gran, ja fos en les cambres de gas, de fam o de malaltia. El judici s'inscriu en la sèrie de processos tardans impulsats per Alemanya arran del cas de l'ucraïnès John Demjanjuk, al qual es va extradir des dels EUA el 2009 i que va ser jutjat per complicitat en 28.000 assassinats a Sobibor.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema