El Comitè Federal del PSOE, amb el seu secretari general, Pedro Sán?chez, i els barons al capdavant, decidirà aquesta setmana si manté la seva negativa a facilitar la reelecció de Mariano Rajoy o si planteja alguna via alternativa per desbloquejar el nou govern.

La reunió del màxim òrgan del partit ha d'aclarir a més, en cas que el PP no aconsegueixi suports suficients i els socialistes no estiguin disposats a concedir una abstenció, si s'autoritza a Sánchez a tornar a intentar la investidura buscant un pacte amb Podem i Ciutadans.

Davant la crucial cita, que es farà dissabte que ve, el PSOE afronta la disjuntiva d'aplanar o no la reelecció a Rajoy entre un cúmul d'opinions dels seus barons i el silenci de Sánchez, que no s'ha pronunciat des de la nit electoral.

Sánchez va a reunir-se aquesta setmana amb els dirigents territorials per separat per tractar d'arribar al Comitè Federal amb una postura consensuada.

Els barons de més pes, com l'andalusa Susana Díaz, l'extremeny Guillermo Fernández Encalla, l'asturià Javier Fernández i el castellanomanxec Emiliano García-Page, han deixat clar al secretari general que és al PP a qui correspon governar i al PSOE, quedar-se en l'oposició perquè no pot negociar la investidura amb 85 diputats.

No obstant això, només Fernández Encalla reconeix obertament que si el PP no aplega els suports suficients, el PSOE hauria de prestar-li alguns diputats per abstenir-se i que així Rajoy sigui reelegit.

On la postura sí que és unànime és en el rebuig a la gran coalició, ja que els socialistes no estan disposats a asseure's a parlar amb el PP més enllà dels grans assumptes d'Estat.