El Tribunal Suprem ha decidit arxivar una altra querella contra el líder de Podem, Pablo Iglesias, respecte a qui ja ha desestimat diversos escrits acusatoris en el passat. La querella estava relacionada amb suposats pagaments que van ser realitzats pel Govern de Veneçuela, fets que l'alt tribunal no considera delictius. L'acte del Tribunal Suprem desestima les acusacions, que van ser realitzades per un particular, en considerar que les mateixes estan basades en «simples notícies» difoses pels mitjans de comunicació que per si soles no constitueixen indicis suficients. Es tracta d'una resposta similar a la que l'alt tribunal va adduir per arxivar la querella que l'organització Manos Limpias va decidir presentar contra el líder de Podem. L'alt tribunal va considerar en aquell moment, com ha fet ara, que els fets que van ser denunciats en el seu moment no són constitutius de cap tipus de delicte i també que les acusacions van ser realitzades sense cap tipus de suport documental ni probatori, el que les deixa sense pes en el cas. efe/Ddg madrid

El Govern va advertir que, a l'espera de la decisió final dels grups sobre la reelecció de Mariano Rajoy com a cap de l'Executiu, una investidura fallida seria un pas clar cap a la repetició de les eleccions. «Unes eleccions no les vol ningú, i una investidura fallida és el pas més clar cap a uns tercers comicis que són indesitjables i perniciosos», va avisar en nom de l'Executiu la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría.

Sáenz de Santamaría va considerar «raonable» i «assolible» la data del 2 d'agost perquè s'iniciï la sessió d'investidura, tal com estudia Rajoy. Però perquè això sigui possible, la vicepresidenta va apel·lar a la responsabilitat dels partits per tal que interpretin correctament el «clar» resultat de les eleccions del 26 de juny.

Per aconseguir la investidura de Rajoy, va assegurar que el PP està obert a parlar sobre el seu programa de govern amb altres forces, com PSOE i Ciutadans, buscar punts de trobada i fer concessions. En aquest programa de govern, que va qualificar d'«una primera aproximació», va dir que s'ha intentat potenciar aquells aspectes que poden servir per a l'entesa.

En tot cas, destacats dirigents del PP estan convençuts que el president del Govern no farà marxa enrere i, com ha anunciat, se sotmetrà a la sessió d'investidura en la primera setmana d'agost, tot i que encara no compti amb els suports suficients per ser investit president. Rajoy va aclarir que el fet que no tingui garantida la investidura no implica que no acudeixi a ella, al que va afegir que llavors trucaria els representants d'alguns partits per analitzar la situació.

Les fonts consultades consideren que aquestes consultes no implicarien una renúncia del president en funcions, sinó només un toc d'atenció a la resta de partits perquè actuïn amb responsabilitat per evitar unes terceres eleccions.

La secretària general dels socialistes andalusos, Susana Díaz, va demanar respecte per al líder del PSOE, Pedro Sánchez, en les negociacions i va vaticinar que hi haurà problemes per formar un Executiu amb estabilitat. «Si investir el president s'està complicant, podem imaginar-nos per arribar a la governabilitat», va manifestar Díaz a la Universitat d'Estiu d'Adeje (Tenerife).

La presidenta de la Junta també va retreure al cap de l'Executiu en funcions que estigui prenent decisions que «no li corresponen», com «prometre» noves retallades a la Comissió Europea.

L'exvicepresident del Govern Alfonso Guerra va afirmar que creu que «al final, durant el mes d'agost, hi haurà un govern molt feble i una legislatura tortuosa o curta».

«Una bala perduda»

Guerra, qui va insistir que no representa el PSOE sinó que és «només una bala perduda», va dir que és impossible que els socialistes «atenguin les dues posicions que mantenen de no facilitar unes terceres eleccions i no facilitar que hi hagi un govern».

Guerra també va assenyalar que a Espanya «s'ha arribat a una curiosa situació, que els partits polítics es defineixen per la seva negació més que per la seva afirmació».