El president dels Estats Units, Barack Obama, va demanar ahir a tots els bàndols de Turquia que "actuïn dins l'imperi de la llei" per evitar més violència després del cop d'Estat fallit al país. Després d'una reunió a la Casa Blanca amb el seu equip de seguretat nacional, Obama va emetre un comunicat en el qual va reiterar el "suport inequívoc al Govern civil i democràticament electe a Turquia".

El president va lamentar la pèrdua de vides en els enfrontaments entre militars i contraris al cop, al mateix temps que va valorar que és "vital que totes les parts actuïn dins l'imperi de la llei per evitar més violència i inestabilitat".

El president va demanar que es treballi amb les autoritats turques perquè "es mantingui la seguretat de les missions diplomàtiques i el seu personal, així com els militars i els seus dependents". Obama va defensar que cal seguir cooperant amb Turquia en qüestions com ara la lluita contra el terrorisme, després que les autoritats tanquessin l'espai aeri de la base turca d'Incirlik, on operen els avions militars nord-americans en la seva campanya contra l'Estat Islàmic.

En paral·lel, l'alta representant de la Unió Europea (UE) en Política Exterior, Federica Mogherini, amb el comissari de Política de Veïnatge i Ampliació, Johannes Hahn, també van condemnar ahir l'intent del cop d'Estat a Turquia i van reiterar el seu "total suport" a les institucions democràtiques.

Van lamentar la pèrdua de vides i van estendre el seu condol a les famílies de les víctimes així com als ferits. "Demanem la fi de l'ús de la violència i que la policia i les forces de seguretat segueixin mostrant moderació i responsabilitat per evitar més víctimes", van assegurar, i van afegir que "les tensions socials només poden abordar-se mitjançant un procés democràtic".

Així mateix, en un comunicat, el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, va demanar al Govern turc que no utilitzi l'ocasió per "infringir normes democràtiques o restringir la llibertat d'expressió i els drets fonamentals". "La norma d'un sol home i les decisions arbitràries no són acceptables, en un país que no només és un aliat estratègic sinó també un candidat a ingressar a la Unió Europea", va voler manifestar Schulz.

EUA respon sobre Gülen

Més enllà de les valoracions, el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, va instar ahir a Turquia a presentar proves que, com sospita el Govern turc, el controvertit predicador Fetullah Gülen -resident als EUA- és responsable de l'intent del cop d'Estat. Kerry va mostrar el seu suport al Govern turc, tot i que li va demanar al mateix temps que comparteixi proves de la implicació de Gülen amb els serveis dels EUA. "No hem rebut cap petició del Govern turc" de l'extradició de Gülen, va indicar Kerry.