La candidatura d'En Comú Podem, la confluència catalana d'Units Podem, proposa que el seu líder i portaveu parlamentari, Xavier Domènech, sigui el nou president del Congrés dels Diputats. El grup va fer pública ahir la seva candidatura per ocupar la presidència del Congrés dels Diputats davant el debat de configuració de la Mesa del Congrés, que s'ha de ?resoldre dimarts que ve, 19 de juliol.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va trasmetre la seva satisfacció per la decisió i va dir que creu que si el català Xavier Domènech fos el president del Congrés estaria "més a prop" d'una alternativa al Govern del PP. Iglesias ho va escriure en un comentari al seu compte de Twitter després que es fes oficial la candidatura del cap de llista d'En comú Podem, Xavier Domènech, per ocupar la presidència del Congrés quan dimarts se celebri la sessió constitutiva.

Amb Domènech "hi hauria un Congrés més plural i fraternal i estaria més a prop una alternativa de govern al PP", va subratllar Iglesias. Segons va informar En comú Podem en un comunicat, aquesta candidatura a presidir el Congrés emergeix d'una reflexió conjunta amb Units Podem. "La proposta pretén assegurar, conjuntament amb el PSOE, una majoria d'esquerres a la Mesa del Congrés", que, a més, "permeti visualitzar i simbolitzar l'arribada a la Cambra baixa de les noves forces del canvi com un missatge de renovació d'un sistema polític cada vegada més necessitat del mateix", d'acord amb la nota.

Paral·lelament, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va expressar ahir la seva confiança que ERC i CDC donaran suport a la candidatura de Xavier Domènech, una "proposta que pretén assegurar, conjuntament amb el PSOE, una majoria d'esquerres a la Mesa del Congrés". Colau va afegir que una candidatura així "permetrà visualitzar i simbolitzar l'arribada a la Cambra Baixa de les noves forces del canvi com un missatge de renovació d'un sistema polític cada vegada més necessitat d'aquest".

L'alternativa als populars

El líder del PSC, Miquel Iceta, va assegurar que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, hauria d'"explorar" amb totes les altres formacions una majoria alternativa de govern si el president del PP, Mariano Rajoy, fracassa en el seu intent d'aconseguir la investidura. Iceta va lamentar que el president en funcions no hi hagi "interioritzat" els resultats de les eleccions del 26 de juny i pretengui ser investit amb l'abstenció "de tothom", sense oferir cap tipus de canvi en les polítiques del PP en l'última legislatura.