El Govern turc va ordenar per decret destituir 149 generals i almiralls, el 40 per cent de tots els militars d'aquest rang, en coincidència amb l'inici del Consell Suprem Militar que decideix sobre promocions i ascensos a les Forces Armades. El decret va ser publicat al Butlletí Oficial, a l'empara de l'estat d'emergència proclamat la setmana passada com a conseqüència del cop militar fallit del 15 de juliol.

Aquesta ordre pretén allunyar de l'Exèrcit tots els militars «que siguin membres de l'organització terrorista de Fethullah Gülen o hi tinguin vincles o llaços», segons fonts oficials. El Govern atribueix a Gülen, un predicador turc resident des de 1999 als Estats Units, la responsabilitat del cop, encara que aquest nega tota implicació.

En total, el nombre de militars expulsats del cos arriba a 1.684 persones, i la major part pertanyen a l'Exèrcit de Terra, amb 87 generals, 726 oficials i 256 suboficials expulsats. També han estat obligats a deixar el seu càrrec 32 almiralls i 122 oficials i suboficials de la Marina, així com 30 generals de les Forces Aèries, al costat de 431 càrrecs inferiors.

Paral·lelament, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, vol dur a terme una reforma constitucional perquè les Forces Armades passin a dependre del cap de l'Estat, sempre que els partits de l'oposició estiguin d'acord amb aquesta reforma.

Durant una reunió amb els membres del consell del president del Parlament, un cos de 23 diputats representants de l'hemicicle, Erdogan va expressar el seu desig que tant la direcció de l'Estat Major de l'Exèrcit com la dels serveis secrets (MIT), passin en poc temps a dependre de la seva oficina.