FORMACIÓ DE GOVERN

Rajoy accepta l'encàrrec del Rei però no garanteix que intenti la investidura

Anuncia que reprendrà els contactes amb els partits i «en un breu període de temps» informarà sobre si pot formar govern

29.07.2016 | 08:05
Rajoy accepta l'encàrrec del Rei però no garanteix que intenti la investidura

El president del Govern, Mariano Rajoy, va acceptar l'encàrrec del Rei d'intentar la seva investidura «en un termini raonable de temps», encara que no va garantir que se sotmeti finalment a ella si no aconsegueix els suports necessaris. Rajoy va informar d'aquesta decisió en una compareixença al Palau de la Moncloa després de la reunió amb Felip VI que va tancar la ronda de consultes del Rei amb els representants dels partits per decidir si proposava un candidat a la investidura.

El president en funcions va informar que el Rei li va «encarregar que intenti la investidura», mentre ell li va explicar al Monarca que, fins al moment, no compta amb els suports per a això. «Però accepto l'encàrrec. Buscaré aquests acords», va explicar, tot afegint que ha estat fent-ho fins ara i que seguirà en aquesta tasca.

Per això, va anunciar que obrirà una ronda de contactes i reprendrà les negociacions a partir d´avui i, «en un termini raonable de temps», informarà de les seves gestions al Monarca i sobre si està o no en condicions de formar govern. En plantejar-li si es sotmetrà a la sessió d'investidura si no compta amb els suports suficients, es va limitar a assenyalar que «no convé en cap faceta de la vida avançar esdeveniments» ni «anticipar el futur».

«Seguirem treballant, intentarem formar un govern, ho farem amb l'encàrrec del Rei i veurem si tots som capaços d'actuar amb una certa altura de mires», va afegir. En una breu conversa informal amb els periodistes al final de la seva compareixença va assenyalar que si no té els suports suficients poden passar dues coses, en al·lusió al fet que podria presentar-se o no a la investidura.

Fonts de l´Executiu van respondre a les reaccions d'alguns partits negant, en contra del que es va assegurar des d'aquestes formacions, que seria inconstitucional que no se sotmetés a una sessió d'investidura després d'haver acceptat l'encàrrec del Rei.

En aquest sentit, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va exigir al cap del Govern en funcions que es presenti a la investidura, «li agradi o no li agradi i tingui o no els vots suficients», tot assegurant que seria «irresponsable i inconstitucional» que no ho fes. Segons Hernando, el plantejament de Rajoy «és d'una gravetat constitucional elevadíssima», en ser la primera vegada que passa en democràcia que el candidat proposat posi en dubte si s'ha de sotmetre o no a la investidura.

El vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, va dir que «no es poden permetre acceptacions condicionades» per a la investidura com la que va considerar que va fer Rajoy, i el va instar a dissipar «els dubtes que ha generat». Podem va criticar que Rajoy no garantís acudir a la investidura en cas que no tingui assegurats tots els suports per conformar el Govern, el que suposa que «accepta en diferit».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema