L'expresident del Govern espanyol Felipe González (1982-1996) va instar el Partit Socialista Obrer Español (PSOE) a "deixar formar govern, fins i tot si (Mariano) Rajoy no s'ho mereix", amb referència a la falta d'acords entorn d'una investidura del líder del Partit Popular.

"No es pot anar a terceres eleccions sense dir-los als responsables dels partits "són vostès els que han d'anar", no poden dir a la gent que s'ha tornat a equivocar a l'hora de votar", va dir en una entrevista publicada ahir pel diari argentí Clarín.

Per a González, els partits que, després de les eleccions del passat 26 de juny, "no poden fer una majoria alternativa", haurien de "votar en contra en la primera votació" i abstenir-se en la segona.

"Si no és possible formar govern, cal deixar formar govern i això porta a l'abstenció", va indicar.

"Fins i tot si Rajoy no s'ho mereix, perquè realment no s'ho mereix. No ha fet res per formar govern", va agregar.

Per a González, de visita a Argentina per participar d'un simposi sobre Orient Mitjà, Espanya "ha entrat en una crisi política" que "durarà diversos anys", en la qual "el problema és la pèrdua de credibilitat que tenen els partits".

L'expresident del Govern espanyol va qüestionar també les dificultats que han existit a Espanya per aconseguir acords entorn d'una investidura i que han portat als ciutadans a passar per les taules de votació dues vegades en sis mesos.

"Hi ha una crisi de lideratge. És molt seriós. Jo crec que ha perdut qualitat el debat polític. Ho veig ara a Espanya. Fa por el que passa", va afegir l'antic dirigent del PSOE.

"Tal com veig el comportament d'uns i d'uns altres, la crisi política es pot convertir en una crisi del sistema", va advertir.

González va encapçalar ahir a Buenos Aires el simposi "El Conflicte a Orient Mitjà, una crisi global", en el marc del Festival Barenboim de música i reflexió.