El Govern turc ha decidit el tancament de totes les acadèmies militars del país i l'expulsió de l'Exèrcit d'altres 1.389 soldats sospitosos d'haver participat en l'intent de cop d'Estat del 15 de juliol passat, segons un decret d'emergència publicat ahir al Butlletí Oficial. Segons aquest document, emès sota les competències que li atorga l'Executiu l'estat d'emergència decretat el dia 20 passat, s'han tancat les acadèmies, els centres de batxillerat militars i els instituts de suboficials. A més, l'Acadèmia de Medicina Militar de Gülhane passa a estar controlada pel Ministeri de Sanitat.

El decret disposa la creació d'una Universitat de Defensa Nacional per a la formació d'oficials, que dependrà del Ministeri de Defensa i el rector serà nomenat pel president del país entre tres candidats proposats pel Govern. A més, els comandants de les Forces Armades respondran directament davant el ministre de Defensa.

El cap de l'Estat, Recep Tayyip Erdogan, va proposar en diverses ocasions que el cap de l'Estat Major i els serveis d'intel·ligència estiguin subordinats a partir d'ara a la Presidència, i no al Govern, una reestructuració que necessitaria d'una reforma constitucional.

Amb l'expulsió d'aquests 1.389 militars, són ja 3.000 els soldats acomiadats de les Forces Armades des del cop. Entre ells s'expliquen gairebé un terç de tots els generals i almiralls. El Govern manté que amb aquestes purgues, les Forces Armades quedaran lliures de seguidors del predicador Fethullah Gülen, el qual acusa d'haver organitzat el cop des del seu exili als Estats Units.

Nous tràmits burocràtics

Paral·lelament, el ministre turc d'Exteriors, Mevlut Cavusoglu, va assegurar que el seu país es distanciarà de l'acord signat al març amb la Unió Europea per a la devolució de refugiats si Brussel·les no elimina per a octubre l'exigència de visats als seus ciutadans, segons el diari alemany Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Pot ser a principis o a mitjan octubre, però esperem una data fixa", va subratllar el cap de la diplomàcia turca en una entrevista amb el rotatiu alemany.

Des de la signatura de l'acord s'han reduït de forma considerable les arribades de refugiats a la costes europees i Cavusoglu destaca que si el pacte funciona és perquè Turquia ha pres mesures "molt serioses", entre altres àmbits en la lluita contra els traficants. "Però tot això depèn de la supressió dels visats per als nostres ciutadans, cosa que forma part de l'acord del 18 de març", va recalcar Mevlut Cavusoglu.

Després d'apuntar que no és tracta d'una "amenaça", va insistir que si no s'eliminen aquests visats el seu país es veurà "obligat" a distanciar-se de l'acord per a la readmissió de refugiats.