Juan Dual, un infermer espa?nyol de 31 anys que va perdre part de l'aparell digestiu a causa d'un càncer, va recórrer les rutes de Bolívia amb bicicleta i ara es dirigeix cap a Argentina en una campanya per Llatinoamèrica per prevenir contra aquesta malaltia. Dual va començar la seva travessia el 15 de novembre passat a Nicaragua, va continuar per Panamà, Colòmbia, Equador, Perú, ara està a Bolívia i preveu concloure-la a finals d'any a l'anomenat "fi del món", la ciutat argentina ?d'U?shuaia, que visitarà després de Xile.

Dual ha recorregut milers de quilòmetres en condicions difícils a causa de la seva salut, en una experiència que també li ha servit per a un creixement intern i és vista per altres com una motivació per afrontar aquesta malaltia. Nascut a València, Dual té un extens historial familiar d'aquesta malaltia, ja que el seu avi i els seus oncles van morir per un càncer de còlon i el seu pare també pateix la malaltia.

Quan tenia 13 anys, li van detectar una mutació en el gen Adenomatous Polyposis Coli (APG), cosa que significa que tenia un 99,8% de possibilitats de tenir la mateixa malaltia que els seus familiars, segons va relatar al seu pas per Bolívia. A causa de la malaltia, el jove va perdre el còlon i el recte als 19 anys i als 27 li van treure l'estómac i la vesícula.

Encara que no té parts de l'aparell digestiu, expressa que no va ser el més complicat de la malaltia. "La digestió es realitza a l'intestí prim i no hi ha greus problemes. Només haig d'evitar el menjar greixòs, no menjo al carrer i ingereixo aliments en poca quantitat", va explicar.

Malgrat que va aprendre a acostumar-se a la seva situació, va viure etapes dures durant la seva malaltia. Un dels moments més complicats que vaig viure va ser després de l'última cirurgia, el 2012, ja que en uns 2 o 3 mesos vaig passar de 106 a 57 quilograms", va manifestar. En dues de les seves cirurgies, la del còlon i l'estómac, va estar prop de perdre la vida, recorda.

Joan Dual no ha permès que el càncer el deixi estirat en un llit i ara es defineix a si mateix com una persona activa i amb ganes de viure, una passió que demostra mitjançant el ciclisme. "Vaig començar a fer curses per muntanya i em sentia bé perquè la gent se sentia motivada pel que feia en les meves condicions. D'aquí va sorgir la iniciativa d'emprendre aquest viatge", explica.

En el seu recorregut, va conèixer diverses institucions relacionades amb el càncer, entre aquestes l'Institut Oncològic panameny, la Fundació Cardioinfantil de Colòmbia, l'equatoriana Fundació Joves contra el Càncer i l'Institut Nacional de Malalties Neoplàsiques de Perú. No obstant això, Dual reconeix com un dels moments més complicats la visita realitzada a l'Hospital de Clíniques de La Paz.

"La manera en què s'està enfocant la lluita contra el càncer i la sanitat a Bolívia és molt deficient, fet pel qual després d'haver parlat amb els pacients i voluntaris de l'hospital, la meva conclusió és que si no tens diners, et mors", sentencia.

Creixement espiritual

En un balanç positiu del seu viatge, l'aventurer va destacar les històries de vida que va conèixer, els paisatges vistos, les cultures i l'experiència del creixement espiritual que va tenir. L'infermer valencià costeja la travessia amb els seus estalvis i l'ajuda dels seus amics, però a més busca patrocinadors que l'ajudin a continuar amb la campanya que va iniciar i atreure fons per a l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC).

Joan Dual es troba ara a la localitat de Bermejo, a la regió boliviana de Tarija (sud), fronterera amb Argentina, des d'on es dirigirà a territori argentí i després a Xile, per després arribar a la seva meta, Ushuaia. "Cal abraçar les parts complicades de la vida, fer-les nostres i gaudir-encara que sigui dur. Tots podem passar per etapes difícils en la nostra vida, però si no podem veure la llum en aquests moments de foscor, no serem capaços d'apreciar el que realment brilla", va concloure el viatger.