El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, va defensar que l'exministre José Manuel Soria era el candidat més idoni dels deu que es van presentar al lloc de director executiu del Banc Mundial, davant una oposició que va demanar la seva dimissió per les «mentides» que van envoltar el procés. Durant la seva compareixença a la Comissió d'Economia del Congrés, De Guindos va recordar que Soria no està inhabilitat ni té oberta cap investigació administrativa ni judicial i va elogiar la seva tasca al capdavant del Ministeri d'Indústria per haver acabat amb el dèficit de la tarifa elèctrica.

Va revelar que Soria va treure la millor puntuació d'entre els deu candidats que es van presentar, dins un procés només notificat als Tècnics Comercials i Diplomats Comercials de l'Estat, que són els únics que han accedit als llocs en les Institucions Financeres Internacionals (IFI) en els últims 30 anys. La segona major nota va ser l'obtinguda per l'exsecretari d'Estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, que es va presentar al mateix lloc i que ha estat finalment el candidat proposat després de la renúncia de Soria a petició del Govern.

El ministre va explicar que el procediment pel qual es va designar Soria no està regit per les normes administratives espanyoles, atès que es tracta d'un nomenament que en última instància fa el Banc Mundial. No obstant això, va negar que es tracti d'una designació política i va dir que dins de la «discrecionalitat» amb què compta el Ministeri d'Economia per proposar un candidat, el procés per a aquest lloc -i tots els que li corresponen a Espanya a les IFI- està sotmès a «transparència i concurrència».

Va defensar també la professionalitat de la Comissió d'Avaluació que va puntuar els candidats, que està integrada per alts càrrecs del Ministeri, i va concloure que aquest cas no és més que «la història d'un no nomenament».

Tota l'oposició va criticar la compareixença de De Guindos a aquesta comissió i no en el ple del Congrés, i va demanar la dimissió del ministre davant les «mentides» amb què el Govern en funcions va explicar en un primer moment la designació de Soria, que uns mesos abans havia hagut de dimitir després d'aparèixer vinculat a societats opaques a paradisos fiscals.

Sense assumir errors

El portaveu d'Economia del grup parlamentari del PSOE, Pedro Saura, va acusar el ministre de no haver assumit «cap error», el que no el fa «digne» per continuar en el càrrec. Saura va explicar que «el compromís amb la regeneració democràtica» del president en funcions, Mariano Rajoy, és «zero», perquè es va conèixer la proposta «dos minuts després» d'acabar la investidura fallida del candidat del PP.

Per la seva banda, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que va voler intervenir en aquest debat encara que no és el portaveu d'Economia a la Comissió d'Economia, va exigir a De Guindos que provi que no va mentir sobre el nomenament de Soria i va dir que si es demostra que és així ha de «dimitir ipso facto».

Iglesias va plantejar sis preguntes al ministre, una d'elles perquè aclareixi si va mentir quan al juny va assegurar que el titular d'Indústria no seria nomenat per a aquest lloc. El dirigent de Podem va qüestionar la idoneïtat de Soria per a un càrrec al Banc Mundial remunerat amb més de 226.000 euros anuals i li va preguntar si de debò no van trobar ningú millor per representar Espanya en el Banc Mundial.

Des de Ciutadans, el portaveu de la formació, Toni Roldán, va suggerir que el càrrec del Banc Mundial va ser «un vestit a mida» per a Soria, el que va negar De Guindos, que va explicar que la primera convocatòria per al lloc va sortir al gener, mesos abans que el ministre es veiés obligat a dimitir.

El ministre va aclarir que Soria es va presentar a una segona convocatòria que es va fer a finals de juny, amb l'aval de l'Advocacia de l'Estat, després que l'anterior es paralitzés per prudència, a l'espera que es constituís un nou Govern.