El 62% dels colombians votarà «sí» al plebiscit del proper 2 d'octubre per ratificar l'acord de pau signat pel Govern i la guerrilla de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), segons una enquesta divulgada per diversos mitjans locals. A la pregunta vostè dóna suport o no dóna suport a l'acord final per a la finalització del conflicte i la construcció de la pau?, el 38% dels enquestats va dir que votaria «no». L'estudi, que té un marge d'error del 2%, es va fer a 1.472 persones entre diumenge 25 de setembre i dilluns 26, i va mostrar que només el 37% dels colombians, és dir, al voltant de nou milions de persones, estan completament segurs de votar. L'opció del «sí» ha de ser avalada almenys pel 13% del cens electoral, el que significa com a mínim 4.396.626 vots. efe/Ddg bogotà

El president colombià, Juan Manuel Santos, i el líder de les FARC, Rodrigo Londoño Echeverri, àlies Timochenko, van signar un desitjat acord de pau que posa fi a un conflicte armat que ha causat en els últims 52 anys almenys 220.000 morts i gairebé set milions de desplaçats. Davant de les muralles de la caribenya Cartagena d'Índies, a la vora de la mar Carib, Santos i Timochenko van anunciar davant uns 2.500 convidats, entre ells el rei Joan Carles i quinze governants, la pau amb la qual acaba la guerra de guerrilles més antiga del continent.

«En acabar aquesta guerra, acaba l'últim i el més vell conflicte armat de l'Hemisferi Occidental. Per això celebra la regió i celebra el planeta, perquè hi ha una guerra menys en el món i és la de Colòmbia», va afirmar un Santos vestit de blanc i acompanyat pels aplaudiments del públic i una àmplia presència internacional.

La històrica firma es va concretar després de gairebé quatre anys de negociacions celebrades a la Cuba dels germans Castro, que en els anys 60 i 70 van ser un suport de les guerrilles d'inspiració marxista-leninista, com les FARC, i que van jugar un paper fonamental en aquests diàlegs.

En l'acte d'ahir, Raúl Castro va estar assegut en una tarima principal al costat dels dignataris convidats, entre ells el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, així com Timochenko, tots vestits de blanc.

L'emotiva cerimònia es va iniciar amb l'entrada de Santos, qui, acompanyat per dos nens, va pujar a l'escenari amb una clau amb la que va obrir dues portes gegants instal·lades al centre de la tarima i de les quals van sortir els convidats especials. L'obertura solemne va ser realitzada per la banda musical de Baraona, un cor infantil que va cantar l'himne de Colòmbia. Després va arribar la interpretació de les Alabaoras de Bojayá, un grup de dones del departament de Chocó, un dels més pobres de Colòmbia i dels més afectats per aquestes cinc dècades de confrontació.

Va ser precisament Bojayá escenari d'una matança ocorreguda el 2 de maig de 2002, quan una bomba llançada per les FARC durant un combat amb paramilitars va caure a l'església en la qual havien buscat refugi desenes de civils que buscaven escapar de l'enfrontament. Aquest fet va causar la mort a almenys 79 persones.

L'acte central, va tenir lloc quan les dues parts van signar la pau amb un «balígraf», bales convertides en bolígrafs per a l'ocasió. Santos va començar donant la benvinguda a les FARC a la democràcia i va celebrar el seu pas a partit polític. «Senyor Rodrigo Londoño i membres de les FARC: avui, quan emprenen el seu camí de retorn a la societat; quan comencen la transformació per convertir-se en un moviment polític, sense armes; seguint les regles de justícia, veritat i reparació de l'Acord, com a Cap d'Estat, de la pàtria que tots estimem, els dono la benvinguda a la democràcia», va afirmar el governant.

Acord a l'Havana

El camí cap al transcendental acord es va iniciar de manera pública el 26 d'agost de 2012, quan delegats del Govern i de les FARC van signar a l'Havana l'Acord general per a la finalització del conflicte i la construcció d'una pau estable i duradora, amb el suport de Cuba i Noruega com a garants.

Un dels moments més emotius del dia el va protagonitzar Timochenko quan va demanar perdó a «totes les víctimes del conflicte» i per «tot el mal» que hagin «pogut causar en aquesta guerra». «Avui estem en una nova era de reconciliació i construcció de la pau», va afegir el líder de les FARC, que va demanar que els colombians es preparin «per desarmar la ment i els cors».

Timochenko també va sol·licitar que ningú dubti que els membres d'aquesta guerrilla van «cap a la política sense armes» i que compliran, el que esperen que també faci el Govern.