Dos sordmuts podrien perdre la casa per fer un aval sense saber-ho

La parella d'ancians de Madrid, que també són analfabets, van signar un préstec hipotecari del seu fill

09.10.2016 | 00:00

Un matrimoni d'ancians, sordmuts i analfabets -no saben llegir i tampoc coneixen el llenguatge de signes- s'enfronta al seu desnonament després d'avalar el préstec hipotecari d'un dels seus fills sense tenir coneixement de què signaven. 
Maria del Carmen Lebrón, de 81 anys, i Antonio Pleguezuelo, de 76, han rebut una ordre de desnonament que els insta a abandonar l'immoble en el qual resideixen des de fa 50 anys al número 5 del carrer Velázquez de Pinto de Madrid abans del 30 de gener de 2017.
El matrimoni té reconeguda una discapacitat del 70% perquè no senten, i en no saber llegir ni conèixer el llenguatge de signes necessiten ajuda per a molts dels tràmits diaris, va explicar Benjamín Pleguezuelo Lebrón, el fill mitjà de la família, de tres germans. Benjamín, de 43 anys, va ser qui va descobrir que un dels seus germans, Goyo (37 anys), havia fet que els seus pares signessin el 2005 un aval per adquirir un habitatge la hipoteca del qual va deixar de pagar en quedar-se sense feina, un deute de prop de 102.000 euros que Bankia busca saldar amb l'habitatge de 50 metres que el matrimoni va adquirir el 1969.
El fill mitjà de la parella va descobrir en una carta l'advertència pel préstec del banc; com que els seus pares no saben llegir, va detallar Benjamín, quan reconeixen un logotip d'una entitat bancària o d'Hisenda avisen una veïna, que crida els fills del matrimoni. "No els va dir que estaven signant un aval i les conseqüències que podria portar", va recalcar Benjamín, que després de llegir la carta va trucar al seu germà per saber què havia passat i va esbrinar que no només una vegada, sinó dues, -la segona vegada el 2010 per a una ampliació del préstec- els seus pares ?havien signat en presència de sengles notaris textos que desconeixien.
Un dels notaris, després que un intèrpret abandonés la sala en no conèixer María del Carmen i Antonio el llenguatge de signes, va escriure a mà "llegeixo en veu alta", detall destacat tant per Benjamín com per la lletrada del cas, Carmen Ten Martín.

Petició d'un lloguer social
Actualment, la família espera el resultat d'un recurs interposat davant l'Audiència Provincial de Madrid, després que en primera instància fos rebutjada la seva petició de nul·litat del préstec hipotecari per ser sense consentiment. La lletrada ha demanat també la moratòria de l'execució hipotecària.
L'argument per rebutjar el recurs va ser que si el matrimoni tenia la capacitat per interposar el procediment, també la van tenir per signar l'aval, segons va detallar Ten Martín.
En el cas "s'ha ajuntat tot" segons l'advocada, que va assenyalar que l'entitat financera -Bankia- "sabia que eren persones sordmudes i analfabetes i van admetre les signatures sense testimonis i sense res" i va qualificar "d'impressionant" l'actuació dels notaris. La lletrada estudia ara interposar una denúncia penal contra aquests notaris.
Amb l'ajuda de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Benjamín pretén que els seus pares rebin un lloguer social. "Més igual qui tingui la culpa, qui no la tingui ... Jo sé que els meus pares es queden al carrer i és el que em preocupa ara mateix" va explicar Benjamín, que va assenyalar que el seu germà va fer malament no explicant als seus pares el que signaven i que ara "ha s'ha d'aguantar", tot i que va afegir que Goyo va fer el mateix que molts joves: acudir als seus pares perquè li avalessin.
"Demanaria igual el lloguer social hagueren sabut o no el que van signar", va concloure el fill mitjà de la parella.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Rajoy no és investit en primera votació

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

Els diputats d´Unidos Podemos abandonen l´hemicicle en protesta per les acusacions d´Hernando

Pastor no els dóna rèplica després que Hernando els acusés de "posar-se a la venda de dictadors i...

37 eurodiputats expressen el seu rebuig a la decisió del TC sobre els toros

37 eurodiputats expressen el seu rebuig a la decisió del TC sobre els toros

Menys del 5% dels parlamentaris han donat suport a la declaració promoguda per l'ecosocialista...

Puigdemont no anirà a la conferència de presidents per negociar el nou finançament

El president ha acusat Rajoy de ser 'cínic' per oferir com un pacte el que és una obligació

Homs adverteix a Rajoy que té a les seves mans obrir el diàleg

El portaveu de PDECat al Congrés ha reiterat que "no hi ha marxa enrere en el procés català"

Un nen de 9 anys, ferit greu al ser apunyalat al carrer pel seu oncle a Santa Coloma de Gramenet

L'agressor es troba detingut pels Mossos d'Esquadra en un centre psiquiàtric

Enllaços recomanats: Premis cinema