El Rei convoca una nova ronda de contactes amb els partits per als dies 24 i 25 d'octubre

El líder dels socialistes catalans recorda que "no seria la primera vegada que votem diferent"

12.10.2016 | 09:02

El Rei va convocar una nova ronda de contactes amb els representants dels partits per als dies 24 i 25 d'octubre per sondejar si algun candidat pot obtenir els suports suficients per ser investit president. En el cas que els socialistes decidissin finalment abstenir-se i permetre la investidura de Mariano Rajoy, es votaria en el ple del Congrés gairebé al límit de convocar-se les noves eleccions. El dia 31 d'octubre és el termini fixat perquè hi hagi president del Govern o perquè es convoquin automàticament els tercers comicis, i el calendari posterior a la ronda de consultes de Felip VI fa preveure que la possible investidura de Rajoy es faci efectiva el 30 d'octubre o, si s'acceleressin els tràmits, la jornada anterior, el 29.

A set dies perquè se superi el termini iniciarà el Rei la seva ronda de consultes amb els dirigents dels diversos partits, segons va comunicar el Rei a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, en una entrevista celebrada al despatx del cap de l'Estat. La Casa del Rei va explicar que el Monarca va acordar amb Pastor que, quatre dies abans de les consultes, el 20 d'octubre, la presidenta del Congrés li farà arribar "la relació de representants designats pels grups polítics amb representació parlamentària".

Per part del PSOE acudirà el president de la gestora, Javier Fernández, qui encapçalarà el Comitè Federal del seu partit que haurà de decidir abans que acudeixi a la Zarzuela -ara es contempla com a data més probable per a aquest conclave socialista la de diumenge 23 d'octubre- si permet la investidura de Rajoy.

Pastor no va avançar quins dies podria celebrar-se el possible debat d'investidura o si decidirà acordar un format més curt perquè la votació pugui produir-se abans. No hi ha massa opcions per a aquest debat si es té en compte que la data límit per a una votació d'investidura és el 31 d'octubre i que uns dies abans, el 28 i 29, se celebra la Cimera Iberoamericana a Colòmbia a la qual inicialment estava previst que acudissin tant Mariano Rajoy com el Rei.

La Zarzuela va confirmar la presència de Felip VI en aquesta cita, però fonts del Govern van reconèixer que la participació de Rajoy no està clara i que, si hi hagués sessió d'investidura en aquestes dates, seria comprensible que no anés a la mateixa.

Convocatòria d'urgència
Pastor va recordar que li correspon a ella convocar el ple amb una anticipació que no té perquè arribar a les 48 hores, sinó que pot fer-se amb més urgència, de manera que el debat podria començar el dimecres 26 o el dijous 27 d'octubre , dins dels terminis legals. Si comencés el dimecres 26, la primera votació -en la qual el candidat necessita majoria absoluta- es produiria el dijous 27 i la segona -en la qual ja només requereix majoria simple- el dissabte 29. Si s'ajornésun dia més el ple, la investidura seria el 30 d'octubre, diumenge.

Aquesta opció guanya punts perquè permetria que el Rei hagués tornat ja de la cimera de Colòmbia el dia 30 i, per tant, estigués a Espanya en la votació definitiva de la investidura i rebés aquell mateix dia la presidenta del Congrés perquè li comuniqués el resultat de la votació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Enllaços recomanats: Premis cinema