El Govern dels Estats Units té una quantitat rècord d'immigrants en centres de detenció, mentre que un gran nombre continua arribant. Prop de 41.0000 estan actualment en centres de detenció d'immigració, més que els 31.000 a 34.000 habituals, va assenyalar el secretari del Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units, Jeh Johnson, en un comunicat de premsa el dijous. El govern està adquirint espai addicional per aquells que són confiscats a la frontera, de manera que poden quedar retinguts fins que siguin tornats als seus països d'origen.

Quasi la meitat dels que romanen en instal·lacións són migrants que busquen asil, va explicar Bob Libal, director executiu de Grassroots Leadership, una organització defensora dels drets dels migrants amb seu a Austin, Texas, que s'oposa a les presons privades. El més habitual és que aquells que busquen asil siguin alliberats a l'espera de la seva data de citació a tribunals, no obstant això, un nombre creixent d'ells està quedant retingut en instal·lacions similars a presons, principalment a Texas, va afirmar Libal.

L'elecció de Donald Trump el dimarts ?? ha posat el tema de la migració en el centre de les mirades, ja que aquest va ser un dels pilars de la seva campanya. El republicà va prometre construir un mur i deportar els més d'11 milions d'immigrants indocumentats que hi ha a Estats Units. Immigrants i grups defensors dels seus drets estan nerviosos pel dubte de quin serà el seu futur sota l'administració de Trump. La victòria del candidat republicà va provocar que les accions de les companyies de presons privades pugessin estrepitosament el dimecres.

Els immigrants estan arribant a Estats Units en xifres rècord; molts d'ells fugen de la violència de Centre-amèrica, mentre que altres arriben a la recerca de refugi dels desastres naturals, com és el cas d'Haití. A l'octubre, els oficials fronterers van capturar 46.000 persones que intentaven escapolir-se entre els ports oficials d'entrada, un 16% més que el mes anterior, va dir el secretari. Les captures per part de l'Oficina de Duanes i Protecció Fronterera a l'últim any fins al 30 de setembre van ser prop de 409.000, un 23% més que l'any 2015.

Malgrat que els grups d'immigració estan preocupats pel que pot passar durant la presidència de Trump, el president Obama ha estat particularment dur amb els immigrants, deportant-ne formalment més que els seus antecessors i tancant??? un gran nombre d'immigrants i persones que van sol·licitar asil.