redacció agències

nEls relleus que va decidir dijous a la nit la gestora del PSOE de més de mitja dotzena de diputats «sanchistes» de llocs de responsabilitat al Congrés i el Senat ha aprofundit la divisió interna del partit i el distancia del PSC, mes i mig després de la dimissió de Pedro Sánchez com a secretari general.

El líder del PSC, Miquel Iceta, va sostenir que el PSOE «surt perdent» en apartar Meritxell Batet de la direcció del grup al Congrés, cosa que espera que sigui «temporal» i que suposi el «punt final de l'episodi» de les sancions, a fi de poder recuperar una relació «més sensata» entre les dues formacions. Després de reconèixer que la mesura contra Batet «d'entrada no li agrada», Iceta va celebrar que diputats del PSC en comissions mantinguin les seves responsabilitats i va apostar que la crisi entre PSOE i PSC «acabarà bé», perquè, per «cosir», les dues parts tenen «agulla, fil i ganes».

Iceta, que va revelar en una conferència que fa «un parell o tres de dies» va conversar amb Sánchez, es va desmarcar d'ell en afirmar que, com a líder del PSC, «va amb el seu propi cotxe» -en al·lusió a la gira per carretera de l'exsecretari general-, perquè «ni el primer secretari ni el PSC com a partit és peça en la batalla d'altres» per a liderar el PSOE.

A pesar del panorama intern, el diputat Eduardo Madina, perdedor de les primàries del 2014 davant Sánchez, va defensar que si els socialistes són capaços aquest cop de «resoldre bé» el seu congrés, poden guanyar les pròximes eleccions, fins i tot pactar amb Units Podem, però des d'una posició de força, no subalterna».

A banda, algunes de les afectades van expressar indignació pel que consideren un càstig injust, mentre que la presidenta andalusa, Susana Díaz, va defensar que la gestora està «actuant amb responsabilitat i molt cap en un moment molt complicat». Entre les damnificades, l'asturiana Adriana Lastra va acusar la gestora d'haver «penalitzat la seva posició política», en rellevar-la del càrrec i va apuntar que la seva sort ha anat unida a la també asturiana María Luisa Carcedo, que com ella va estar a l'executiva de Sánchez.