El consell de ministres va nomenar ahir Roberto Bermúdez de Castro (Osca, 1971) com a secretari d'Estat d'Administracions territorials, l'àrea dirigida per Soraya Sáenz de Santamaría que s'encarregarà de les negociacions amb les comunitats autònomes, i especialment amb Catalunya.

Bermúdez de Castro havia renunciat a la seva acta de diputat a Les Corts d'Aragó a primera hora del matí, i passat el migdia el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, en roda de premsa, va concretar la causa. El qui ha estat mà dreta de Luisa Fernanda Rudi a Aragó passarà a formar part de la primera línia del Ministeri de Presidència i d'Administracions Territorials, a les ordres de Soraya Sáenz de Santamaría.

Serà el responsable del dia a dia de les relacions amb les comunitats autònomes, una àrea que en el nou Govern de Mariano Rajoy se suma a l'àmbit de competències de la vicepresidenta. Dues Secretaries d'Estat treballaran per la vicepresidenta: la de Relacions amb les Corts, en la qual repeteix José Luis Ayllón, i aquesta nova de relacions amb les administracions territorials. Fins a la legislatura anterior dit àmbit formava part de les competències del Ministeri d'Hisenda de Montoro.

Bermúdez, membre del Comitè Executiu Nacional del PP, és un dels dirigents del PP més propers a Rudi, expresidenta autonòmica i presidenta actualment del PP aragonès. Va ser el seu vicepresident i portaveu fins que arran de les eleccions autonòmiques de l'any passat Rudi va deixar la Presidència d'Aragó, que ostenta ara el socialista Javier Lambán. I en aquesta legislatura autonòmica ha estat fins avui el portaveu del PP a les Corts regionals.

Canvis al ministeri de l'Interior

D'altra banda, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha renovat la cúpula del seu departament, excepte Presons, amb un equip de confiança i de perfil polític, que va ratificar el Govern i al qual sindicats i associacions donen un marge de confiança després de la criticada gestió de Jorge Fernández Díaz.

Zoido ha mirat al sud per nomenar el seu número dos, José Antonio Nieto Ballesteros, que es fa càrrec de la Secretaria d'Estat de Seguretat després d'una trajectòria al PP en què va ocupar l'alcaldia de Còrdova entre 2011 i 2015 per després ser elegit diputat i exercir la portaveu del seu partit a la Comissió d'Administracions Públiques. Nieto, el més jove d'aquestes noves incorporacions, va néixer a la localitat cordovesa en Guadalcázar fa 46 anys, advocat i amb un perfil conciliador i dialogant, està ben considerat a les files populars andaluses, fins al punt que va arribar a sonar en les travesses com a successor de Zoido a la presidència del PP d'aquesta regió.

Al capdavant de l'estructura més rellevant d'Interior -de la secretaria d'Estat depenen les forces de seguretat de l'Estat-, Nieto tindrà com a interlocutors al nou director de la Policia Nacional, Germán López Iglesias, i al de la Guàrdia Civil, José Manuel Holgado Merino. Nomenaments que se sumen a la incorporació a la Direcció General de Trànsit (DGT) de Gregorio Serrano i del director general del gabinet del ministre, Francisco Luis Pérez, sevillans.

Romanen en els seus llocs, que també són de lliure designació, el secretari general d'Institucions Penitenciàries, Ángel Yuste, i la directora general de l'Oficina de suport a les víctimes del terrorisme, Sonia Ramos.

De l'Ajuntament de Badajoz, on ha estat primer tinent d'alcalde, López Iglesias, de 66 anys, arriba a la Direcció General de la Policia, un cos que coneix pels seus tres anys com a delegat del Govern a Extremadura, encara que va reconèixer que ara puja un esglaó més i haurà de «seure i assabentar-se de com està la situació».

Una situació que no passa per un bon moment a la policia, que en els últims mesos s'ha vist embolicada en la polèmica per les acusacions de suposat ús partidista perquè actués teledirigida contra formacions independentistes i contra Podem. O després que alguns alts comandaments (la major part, ja jubilats) hagin destapat públicament la seva pugna interna, fins i tot fins a arribar als tribunals.

«Sanejar» la Policia i afrontar la necessitat de més mitjans humans i materials són els principals deures que els sindicats de la policia li van posar a López Iglesias, a qui tot i això li van oferir la seva col·laboració.