La Plaça de la Revolució de l'Havana va acollir, plena a vessar, el funeral multitudinari per Fidel Castro, marcat per la lleialtat incondicional dels mandataris de països «amics» i absències que, però, amb prou feines es van notar entre l'entusiasme dels cubans cap al líder de la Revolució. Encapçalat pel president cubà, Raúl Castro, i dissenyat per servir d'últim adéu de la comunitat internacional a Fidel, van participar en l'homenatge unes 50 delegacions oficials i entre els líders presents van abundar els llatinoamericans i africans davant les absències d'alt nivell des d'Europa, amb excepció de Grècia, i per part dels Estats Units.

Rússia, històrica amiga de l'illa, també va voler estar present i usar el funeral per reafirmar que romandrà al costat de Cuba, igual que la Xina i l'Iran, altres dos importants aliats polítics de l'illa. I els cubans, centenars de milers que van desbordar la mítica plaça, també es van bolcar en l'homenatge, acompanyat per una imatge gegant de Fidel, vestit de guerriller i amb una motxilla a l'esquena, i amb les siluetes de Camilo Cienfuegos i d'Ernesto Che Guevara il·luminades al fons.

En la seva primera intervenció pública des que va anunciar divendres passat que el seu germà Fidel havia mort als 90 anys, Raúl Castro va voler acomiadar-lo amb un discurs en què va donar un passeig per la història i va repassar fites que van viure junts, des de la reforma agrària a la mort del Che Guevara o el dramàtic «període especial».

L'acte multitudinari va posar fi a dos dies de tributs a Fidel Castro en el memorial José Martí de la Plaça de la Revolució, per on centenars de milers de cubans van desfilar entre dilluns i dimarts per donar el seu últim adéu a l'exmandatari.

Més de sis milions de persones han homenatjat Fidel Castro davant imatges seves disposades en 286 punts en tot Cuba i han ratificat lleialtat a les seves idees, en signar el «concepte de revolució» traçat per l'expresident l'any 2000. Les cendres del líder de la Revolució viatjaran ara cap a Santiago de Cuba, la ciutat que el va veure néixer.