n La ministra de Treball, Fátima Báñez, va anunciar la creació d'una targeta social amb la informació de les prestacions i ajudes de cada espanyol, així com altres mesures per fomentar la conciliació, com la fi de la jornada laboral a les sis de la tarda i l'ampliació del permís de paternitat fins a les quatre setmanes. Davant la Comissió de Treball al Congrés, la ministra va explicar que el Govern implementarà aquesta targeta social que permetrà conèixer les prestacions i rendes de qualsevol administració pública per millorar la seva eficàcia i atendre millor les necessitats o actuar sobre persones o famílies sense ingressos.

Va manifestar la necessitat d'adaptar el marc de relacions laborals a «la quarta revolució industrial» amb «la flexiseguretat», i per a això impulsarà una agenda integral per la qualitat en l'ocupació que promourà millores pel que fa a estabilitat, retribució, formació, conciliació i igualtat de drets.

Així, va anunciar que el Govern vol arribar a un pacte estatal per a la conciliació familiar i la racionalització d'horaris, per desenvolupar el final de la jornada laboral a les sis de la tarda i estudiar la possibilitat de realitzar un canvi en el fus horari. La ministra vol posar en marxa mecanismes per flexibilitzar la jornada laboral amb fórmules de teletreball i la creació d'una borsa d'hores per a gestionar assumptes propis.

També va advocar per ampliar de 2 a 4 setmanes els permisos per paternitat, per posar en marxa un pla d'igualtat en l'àmbit laboral i contra la discriminació salarial i per obrir una taula de diàleg que doni prioritat en matèria d'ocupació a les famílies en situació de vulnerabilitat.

També va anunciar la posada en marxa d'un fons de capitalització per a treballadors, tal com van pactar el PP i Ciutadans, que es mantingui al llarg de la vida laboral i que pugui fer-se efectiu en casos de mobilitat geogràfica, acomiadament o jubilació.

Báñez va assenyalar que aquesta és la legislatura del diàleg i que avançarà «pacte a pacte» perquè «l'ocupació sigui la gran política social» i permeti assolir el 2020 l'objectiu de 20 milions de llocs de treball amb més qualitat i més estables.

La ministra va advocar per un marc de relacions laborals que sigui senzill per a les empreses i segur per als treballadors, fet pel qual va demanar «responsabilitat» als agents socials en la negociació col·lectiva. També va insistir en seguir afavorint un marc de relacions laborals que doni suport a emprenedors, empreses, pimes i autònoms, que són «els veritables protagonistes de la recuperació».

Així, va anunciar la creació de l'institut estatal per al talent per a l'ocupació, així com la posada en marxa, en la propera conferència sectorial, del pla anual d'ocupació 2017 per treballar al costat de les comunitats autònomes amb els mateixos objectius comuns.

Va recordar que el Govern seguirà treballant per trobar una oportunitat per als joves i per als aturats de llarga durada, i va recordar que la renda activa d'inserció i el pla Prepara han beneficiat ja més de 700.000 persones.

Pel que fa a la Seguretat Social, la ministra va posar en valor els treballs de la comissió parlamentària del Pacte de Toledo amb l'objectiu d'arribar a un «consens ampli pel que fa a la protecció del model públic i de repartiment de les pensions».

Les pensions, garantides

Així mateix, va assegurar que «les pensions estan garantides ara i en el futur» i que el 2016 serà el segon millor any quant a recaptació de la història de la Seguretat Social (amb 112.000 milions d'euros).

La ministra va assegurar que «no hi ha ni un minut a perdre perquè la recuperació arribi a tots», fet pel qual va rebutjar el conformisme i el triomfalisme, i va demanar a tots que reconeguin el que funciona, perquè «genera confiança», perquè «ajuda a triar les receptes que funcionen» i perquè «és el just».

Els grups parlamentaris de l'oposició van rebutjar la reforma laboral perquè consideren que va suposar una pèrdua de drets i la precarització de l'ocupació i van demanar al Govern que faci autocrítica i la revisi perquè ha fracassat en alguns dels seus grans objectius.

El portaveu socialista de Treball, Rafael Simancas, va qualificar les paraules de la ministra d'«estadístiques entrenades per eludir els diagnòstics crítics» i va assegurar que «la majoria dels espanyols veuen la situació després de l'entrada en vigor de la reforma laboral com una pèrdua dramàtica de drets».