El president dels EUA, Donald Trump, va triar el jutge conservador Neil Gorsuch, conegut per la seva estricta interpretació de la Constitució, per ocupar un càrrec vitalici al Tribunal Suprem, el que inclina cap a la dreta la composició de la màxima instància judicial del país. Gorsuch, de 49 anys, és un jutge d'impecable currículum i notable prestigi en els cercles judicials de la dreta cristiana, que necessitarà el vistiplau del Senat si vol convertir-se en el novè integrant del Tribunal Suprem i atorgar de nou una majoria conservadora a la cort.

«El jutge Gorsuch té extraordinaris coneixements legals, una ment brillant i una tremenda disciplina», va assegurar Trump en fer el seu anunci des de la Casa Blanca. Si és confirmat al Senat, on haurà de convèncer almenys vuit demòcrates per superar una primera votació al ple, Gorsuch ocuparà la vacant que va deixar al Suprem el jutge Antonin Scalia, que va morir al febrer de 2016 i va deixar la cort dividida entre 4 jutges conservadors i 4 progressistes.

Igual que Scalia, Gorsuch és un ferm defensor de l'«originalisme», una doctrina judicial segons la qual la Constitució dels EUA s'ha d'interpretar com ho farien els seus autors del segle XVIII i no segons els canvis de la societat actual. «En aquesta casa plena d'història, i conscient de totes les meves imperfeccions, prometo que si em confirmen faré tot el que estigui a les meves mans per ser un fidel servidor de la Constitució i de les lleis d'aquest gran país», va dir Gorsuch durant el seu acte de nomenament a la Casa Blanca.

Com a jutge de la Cort d'Apel·lacions del Desè Circuit, Gorsuch s'ha oposat fermament a l'eutanàsia i el suïcidi assistit i ha defensat tant la pena de mort com la llibertat religiosa dels individus per sobre de les regulacions del Govern. El jutge mai ha emès una sentència sobre l'avortament, però sí que ha assegurat que no hi ha cap «base constitucional» que doni suport a la idea que s'ha de donar prioritat a la llibertat d'elecció de la mare per sobre de la vida del nadó.

Aquestes postures li van comportar ahir mateix crítiques de destacats demòcrates, com el líder del partit al Senat, Chuck Schumer, i el senador de major rang en el Comitè Judicial, Patrick Leahy, que van prometre un debat «exhaustiu» sobre la nominació de Gorsuch.

Ús de l'«opció nuclear»

En aquest sentit, el president dels EUA va aconsellar a la majoria republicana al Senat que, si fos necessari, faci ús d'una excepció parlamentària coneguda com a «opció nuclear» per confirmar Gorsuch. L'«opció nuclear» canvia les regles del Senat, en requerir una aprovació només per majoria simple (50) i no de 60 vots.

Amb la nominació de Gorsuch per al Suprem, Trump busca atorgar als conservadors l'hegemonia de la màxima instància judicial del país durant dècades, una posició que els permetria canviar per complet la realitat dels Estats Units. En la seva intervenció a la Casa Blanca, el president va reconèixer el poder que li van donar els votants a les eleccions de novembre per decidir sobre el futur de la branca judicial de l'Estat. «La decisió més important que pot adoptar un president dels EUA és el nomenament d'un jutge del Tribunal Suprem. Depenent de la seva edat, un jutge pot estar actiu durant 50 anys i les seves decisions poden durar un segle o més, i sovint poden ser permanents», va assegurar Trump.

Per altra banda, el Comitè Judicial del Senat dels Estats Units va aprovar la nominació del senador Jeff Sessions com a proper fiscal general del país, després de diversos retards forçats pels demòcrates.