Una vintena de persones han estat detingudes a Alemanya en les darreres hores per la seva relació amb el gihadisme. Així, la policia de Berlín va detenir dimarts a la nit tres presumptes simpatitzants de l'organització gihadista Estat Islàmic (EI), dos dels quals mantenien contacte amb el tunisià Anis Amri, responsable de l'atemptat de desembre passat contra un mercat nadalenc a la capital alemanya. Segons el portaveu de la Fiscalia de Berlín, Martin Steltner, se sospita que els tres homes, de 21, 31 i 45 anys, pretenien viatjar a Síria o l'Iraq per rebre de l'EI instrucció en el maneig d'armes i explosius, amb la finalitat de perpetrar després un atemptat contra la seguretat nacional.

Les detencions es van produir a tres llocs diferents de Berlín, va explicar un portaveu de la Policia, que va afegir que l'operatiu no està vinculat a una amenaça imminent d'atemptat a Alemanya. Així mateix, es van realitzar escorcolls a diversos habitatges i a la mesquita Fussilet, freqüentada pels arresstats i pel terrorista que va cometre l'atemptat contra el mercat nadalenc a Berlín, que va causar 12 morts i una cinquantena de ferits.

Hores abans, la Fiscalia de Düsseldorf va informar de la detenció a la localitat de Burgthann, propera a Nuremberg, d'un home de 31 anys sospitós de pertànyer a una organització terrorista estrangera i de preparar un atemptat contra la seguretat de la nació.

Paral·lelament, la Fiscalia alemanya va informar que el ciutadà tunisià detingut de matinada en un operatiu antiterrorista és reclamat per Tunísia per la seva presumpta participació en l'atemptat de l'EI el 2015 contra el museu del Bard, amb 22 víctimes mortals. En aquest operatiu de matinada van ser detingudes 16 persones.

En un altre ordre de coses, Ryan Lock, un excuiner de 20 anys del sud del Regne Unit, va morir el 21 de desembre passat durant una ofensiva al costat de les forces pro kurdes sobre la ciutat de Raqqa, Síria. El jove va optar per suïcidar-se d'un tret al cap quan es va veure acorralat pels gihadistes.