El mur que el president dels Estats Units, Donald Trump, vol construir a la frontera amb Mèxic costaria un total de 21.600 milions de dòlars i trigaria fins a tres anys i mig a erigir-se, segons un informe intern del Departament de Seguretat Nacional nord-americana.

L'informe, a què ha tingut accés Reuters, estima el preu del mur molt per sobre dels 12.000 milions de dòlars que Trump va assegurar que costaria durant la seva campanya. Els líders republicans de la Cambra de Representants, Paul Ryan, i de la majoria del Senat, Mitch McConnel, han xifrat el valor en fins a uns 15.000 milions de dòlars.

El pla mostra que el mur es pot construir en tres fases i cobrint un total de 2.000 quilòmetres de la frontera per a finals de 2020. En els propers dies, el secretari del Departament de Seguretat Nacional, John Kelly, rebrà l'informe, tot i que el Govern no ha d'obeir les accions que recomana.

La xifra estimada assumeix que el Departament obtindrà el finançament del Congrés a l'abril o maig, el que donaria temps suficient per aconseguir contractistes i començar la construcció al setembre de 2017. Trump ha assenyalat que el Congrés hauria de finançar el mur al principi, però que Mèxic ha de reemborsar als contribuents nord-americans després, alguna cosa al que el president mexicà, Enrique Peña Nieto, es mostra reticent.

L'informe mostra que el Govern de Trump ja ha començat a sol·licitar exempcions de lleis ambientals per construir el mur en algunes zones. També ha començat a treballar amb contractistes i ha planificat la compra d'acer per al projecte.

A més, l'informe també té en compte el cost i el temps de l'expropiació de terrenys privats, una de les raons que explica el fort augment del valor del mur en comparació amb les estimacions de Trump i dels membres del Congrés.

La primera etapa costaria 360 milions de dòlars i seria la més petita, que cobriria 42 quilòmetres de distància prop de San Diego (Califòrnia) i El Paso (Texas). La segona fase de construcció abastaria 242 quilòmetres i la tercera 1.728, pel que segellaria essencialment tota la frontera entre Estats Units i Mèxic.

El Govern dels Estats Units també ha de tenir en compte els acords de la Comissió Internacional de Límits d'Aigües, un pacte entre els dos països sobre les aigües que comparteixen en el Rio Grande. L'informe calcula que només aquest acord pot elevar el cost d'11 milions a 15 milions de dòlars per cada 1,6 quilòmetres.