El Govern de la primera ministra britànica, Theresa May, va patir la seva segona derrota durant la tramitació del projecte de llei del Brexit a la Cambra dels Lords, que va aprovar atorgar poders al Parlament per vetar un futur acord amb Brussel·les sobre la sortida de la Unió Europea (UE). La cambra alta ja havia donat suport a una altra esmena per assegurar els drets dels comunitaris al Regne Unit, dos annexos que tot i això poden quedar anul·lats la setmana que ve a la Cambra dels Comuns per la majoria conservadora.

El ministre per al Brexit, David Davis, va avançar després de la votació que l'Executiu espera «revertir» els canvis introduïts perquè la versió final de la llei tingui com a «única finalitat» l'activació de l'article 50 del Tractat de Lisboa, que donarà inici a la desconnexió.

L'esmena aprovada ahir per 366 vots a favor i 268 en contra, exigeix un vot «significatiu» de les dues cambres legislatives britàniques abans que el Regne Unit talli els llaços amb la UE al final dels dos anys de negociacions que preveu el tractat europeu.

La conservadora May ja s'ha compromès a sotmetre a votació l'acord al que arribi amb Brussel·les, però l'exigència dels Lords va un pas més enllà, en especificar que la primera ministra no pot aixecar-se de la taula de negociacions sense un acord, tret que compti amb el beneplàcit del Parlament.

La cambra alta dota així als legisladors de la capacitat per evitar un escenari en el qual el Regne Unit surti de la UE sense un pacte i es vegi abocat a comerciar amb el bloc sota les normes de l'Organització Mundial de Comerç (OMC), possibilitat per a la qual el Govern ha avançat que ha d'estar preparat, encara que la considera «improbable».

El projecte de llei del Brexit va passar sense obstacles al febrer per la Cambra dels Comuns, però ha trobat més resistència en els Lords, formada per veterans parlamentaris que no han estat elegits a les urnes i on l'Executiu conservador no té majoria. En el debat d'ahir, les crítiques a la posició del Govern es van succeir fins i tot des de les files conservadores.