El Govern basc manté la seva oferta de continuar exercint una «tasca de pont» entre el president de l'Executiu central, Mariano Rajoy, i el grup d'intermediaris de la «societat civil» en què ETA ha delegat la «responsabilitat política» del desarmament de l'organització terrorista. Després de l'anunci de desarmament de l'organització terrorista, el portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, va destacar que el gabinet d'Iñigo Urkullu ha exercit en aquest procés la «tasca de pont» i va afegir que la seva funció seguirà sent la mateixa.

A més, l'Executiu basc seguirà «vigilant per garantir que es compleixin els criteris que inspiren el desarmament», avaluarà conjuntament amb el Comitè Internacional de Verificació la situació i, «si es donen les condicions», oferirà la «cobertura institucional que li correspongui».

En la tasca de «pont» va emmarcar la reunió que dimarts passat van mantenir el president del Govern, Mariano Rajoy, i Urkullu, en què el lehendakari va informar Rajoy de la «possibilitat de desarmament efectiu», així com les trobades mantingudes per representants de l'Executiu basc amb el grup d'intermediaris de la societat civil, també coneguts com «els artesans de la pau».

En un altre ordre de coses, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) amb seu a Estrasburg ha admès la demanda de la família de la víctima d'ETA Ramón Romea contra l´etarra Natividad Jáuregui, tota vegada que la Justícia belga no ha executat l'ordre de detenció contra ella com a suposada autora del crim. La cort europea ha admès la demanda i ho ha fet amb un caràcter preferent, el que podria escurçar la tramitació. Cal tenir en compte que el tribunal europeu tot just admet un 5 per cent de les demandes que rep. Ara, la família de la víctima i Covite esperen que el tribunal doni trasllat del cas el més aviat possible a les autoritats belgues perquè responguin.