L'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz va assegurar que la difusió de les converses amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel De Alfonso gravades al seu despatx va ser una «autèntica conspiració» política. «Va ser un intent clar d'alterar la voluntat popular» per a les eleccions del 26 de juny de l'any passat i per això les gravacions es van difondre en plena campanya electoral, va destacar Fernández Díaz en la seva compareixença davant la comissió del Congrés que investiga el suposat ús partidista dels mitjans d'Interior per perseguir polítics sobiranistes.

El ministre va ser contundent en assenyalar que, qui les va gravar o va difondre, ho va fer «amb una evident intenció de perjudicar-me a mi com a polític i el partit al qual jo representava com a cap de llista per Barcelona», a la vegada que va lamentar que creï un precedent en el sentit que es persegueixi les víctimes i no els autors materials i intel·lectuals.

L'extitular d'Interior va explicar que va tenir dues úniques reunions al seu despatx amb De Alfonso, el 2 i el 16 d'octubre del 2014, i va ser «en plena campanya electoral», vint mesos després d'aquelles trobades, quan es van anar transmetent fragments «descontextualitzats» de les converses mantingudes. Unes reunions que, va insistir diverses vegades, ell no va demanar, sinó que li van ser proposades per l'exdirector adjunt operatiu de la Policia Eugenio Pino, al qual va rebatre que al seu despatx es gravés «tot», tal com l'excomandament policial va afirmar.

L'exministre d'Interior va instar la comissió d'investigació a sotmetre les gravacions difoses de les seves converses amb l'excap de l'oficina antifrau catalana a un informe pericial per demostrar que van ser intencionadament manipulades. Una petició que Fernández Díaz va llançar després que el diputat d'ERC Gabriel Rufián li sol·licités un aclariment sobre la frase «busca, busca que després la fiscalia t'ho afina» que ell va dir a De Alfonso en una d'aquelles gravacions.

Sobre la polèmica frase de les gravacions «ens hem carregat el sistema català de salut», va assegurar que, just abans d'ella, va dir una altra que s'ha ocultat: «S'ha donat als morros amb el cas Bagó als corruptes». «Es parlava que l'OAC havia aconseguit aixecar la corrupció del sistema públic de salut català. Es parlava només de la corrupció», va assegurar.

Gravacions «il·legals»

Per part seva, De Alfonso va deixar clar que no reconeix «ni el contingut ni el valor legal» de les gravacions que van ser difoses, que a més no ha escoltat «per higiene i salut mental». «Com a mínim aquelles gravacions van ser il·legals», va assegurar en la seva primera intervenció davant la comissió d'investigació.

L'exdirector de l'Oficina Antifrau va destacar que ell no té coneixement més que d'alguns fragments «manipulats» que van ser gravats «per no se sap qui i difosos per no se sap qui», després del que va postil·lar: «Jo no he gravat aquelles converses, no les he custodiat ni per descomptat no les he difós de cap manera».