El president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, van avalar la creació de «zones segures» o de «rebaixa de la tensió» a Síria, però van assenyalar que això ha de ser acordat en les negociacions que mantenen les parts en conflicte a Astana. Putin i Erdogan es van reunir al balneari rus de Sotxi, a la vora del mar Negre, amb l'agenda centrada especialment en el sagnant conflicte de Síria, on Rússia és el principal suport del règim de Damasc, mentre que Turquia dóna suport als rebels.

«Hem parlat sobre aquest assumpte amb un mapa» amb el president Putin, va dir Erdogan a la conferència de premsa conjunta que tots dos van oferir després de reunir-se a Sotxi. «La nostra posició comuna és que la creació de zones de rebaixa de la tensió ha de portar a una major pacificació i al reforçament del règim d'alto el foc», va assenyalar, per la seva part, Putin. «Tenim clar que les parts del conflicte, reunides a Astana, prendran la decisió final, perquè en definitiva depèn d'elles quin serà el destí del seu país», va afegir el president rus.

No obstant això, després de més d'una hora i mitja de reunió, els dos mandataris no van fer la impressió d'haver acordat res concret i van mostrar les seves discrepàncies fins i tot sobre el nom d'aquests territoris sense hostilitats que haurien d'acollir famílies desplaçades d'altres zones.

Erdogan va dir que és «ingenu» anomenar-les «zones segures», tal com les qualifica el Kremlin, i va apuntar que seria més correcte referir-se a aquests territoris com a «zones de rebaixa de tensió». «No importa com es diguin. Allò important és que el règim que acordem per a elles es compleixi i que consensuem un sistema de monitorització sobre la implementació d'aquests acords», va replicar Putin, qui va afegir que aquest assumpte «ha de ser tractat a altres negociacions». Per al líder del Kremlin, en aquests sectors haurà de regir també una zona d'exclusió aèria, però només «sota la condició que no s'hi observi cap activitat militar».